Вођа вехабија у БиХ позива на подршку исламској држави

Агенције
Вођа вехабија у БиХ позива на подршку исламској држави

Сарајево - Билал Боснић, вођа једне од највећих заједница припадника радикалног ислама у БиХ, позвао је младиће из те земље да се придруже оружаним групама терористичке организације Исламске државе (ИС) и тако се укључе у џихад који та организација води на терориторији Ирака и Сирије, чинећи притом злочине без преседана.

Како пише сарајевски "Дневни аваз", Боснићев позив младим муслиманима из БиХ да се придруже ИС-у остао је забиљежен на видео-снимку с посљедњег предавања које је одржао својим сљедбеницима с подручја Цазинске крајине.

Боснић је у том иступу, између осталог, казао да "истина и Исламска држава опстају и поред толиких напада оних који су збуњени и оних који се боре против истине".

Пошто су га новинари "Аваза" контактирали да би им појаснио због чега подржава терористичку организацију као што је ИС, Боснић је тврдио да он то није рекао и да је све резултат различитих интерпретација његовог иступа.

И сама вехабијска заједница у БиХ подијељена је када је ријеч о односу према ИС-у.

Тако је Нусрет Имамовић, вођа друге највеће заједнице која окупља вехабије у Горњој Маочи код Брчког, отишао као добровољац у Сирију али се тамо, према доступним информацијама, бори у редовима организације Џабат ал-Нусра, која се ограђује од ИС.

Џабат ал-Нусра сматра се блиском Ал-Каиди, а обје организације противе се ономе што ИС тренуто ради у Ираку и Сирији спроводећи масовна убиства, пљачке и протјеривања становништва које не сматрају лојалним.

Власти у БиХ немају прецизне податке о томе колико се грађана те земље тренутно бори у кризним жариштима као што је сиријско.

"Ослобођење" преноси процјене полицијских агенција по којима је из БиХ у Сирији до сада отишло да ратује педесетак младића, а 32 су се, наводно, већ вратила у земљу.

Парламент БиХ је у јуну донио закон којим се учествовање грађана БиХ у оружаним сукобима у иностранству, па чак и подстицање на то, третира као кривично дјело за шта је могуће добити до 10 година затвора, али до сада по том закону нико није процесуиран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана