Влада против нових кампова за мигранте на подручју Кантона Сарајево

Срна
Влада против нових кампова за мигранте на подручју Кантона Сарајево

САРАЈЕВО - Чланови Владе Кантона Сарајево истакли су данас на састанку са новоименованим шефом Међународне организације за миграције /ИОМ/ и регионалним координатором за западни Балкан Лауром Лунгароти да на подручју овог кантона неће бити нових кампова за мигранте, јер се мигрантска криза више неће рјешавати на тај начин.

Мигрантска криза, а првенствено безбједност грађана Кантона Сарајево, били су повод за састанак премијера Кантона Сарајево Едина Форте, министра за рад, социјалну политику, расељена лица и избјеглице Иване Првуловић и министра унутрашњих послова Адмира Катице са Лунгаротијевом, а присутни су били и полицијски комесар Нусрет Селимовић и начелник Сектора униформисане полиције у МУП-у Кантона Сарајево Џафер Хрват.

"Инсистирали смо да се ово питање разријеши, али на територији цијеле БиХ. Треба обезбиједити кампове у којима ће боравити мање миграната, који морају бити смјештени не само у Кантону Сарајево и Унско-санском кантону, него на простору цијеле БиХ", навео је Катица.

Према његовим ријечима, договорено је да неће бити ни новог прилива миграната у камп у Блажују, у којем их је јутрос било смјештено 3.205, јавила је ТВ Н1.

Катица је навео да је од шефа ИОМ-а затражено да број миграната у кампу буде смањен на 1.000 или да буде затворен.

Форто је истакао да превелик број миграната који бораве у кампу у Блажују не представља само хуманитарни, него и безбједносни проблем, додајући да су миграције у надлежности институција БиХ, а не кантоналне Владе и МУП-а.

"Приоритет су нам наши грађани, који се након посљедњих дешавања не осјећају безбједно", поручио је Форто.

Првуловићева је од ИОМ-а затражила финансијску подршку за потребе Центра за социјални рад који ради са малољетним мигрантима.

Лунгаротијева је најавила да ће бити партнер Влади Кантона Сарајево у рјешавању проблема са мигрантима, те да ће обавити разговор и са начелником општине Илиџа, како би је и он упознао о детаљима и ставовима ове локалне заједнице, након чега би требало да услиједи нови састанак у Влади Кантона Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана