Вишковић: Ускоро брошура са именима "жртава" које су биле живе када је отваран меморијални центар

Срна
Вишковић: Ускоро брошура са именима "жртава" које су биле живе када је отваран меморијални центар

ВИШЕГРАД - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је намјера да ускоро буде издата брошура са именима свих који су наведени као жртве, а били су живи на дан отварања Меморијалног центра у Поточарима.

Вишковић је истакао да ни на једном српском стратишу нема ниједно измишљено име, што се не може рећи за Меморијални центар у Поточарима гдје је сада међу уписанима 87 људи који су живи.

Додао је да је тај број био далеко већи, скоро близу 130 имена је било, али су у међувремену људи преминули.

Вишковић је подсјетио да се на споменику у Меморијалном центру налази и име човјека чија је кућа само сто метара од тог истог центра.

-Човјек жив и здрав. Желим му сву срећу овог свијета, нека живи још сто година - рекао је Вишковић Срни.

Он је напоменуо како је бошњачка страна у вријеме када је правила неки мит о свом страдању читавом свијету приказивала српску мајку која плаче за убијеним сином, а ријеч је о мајци Бошњака.

-Никад себи нећу себи дозволити да раздвојим жртву, туга сваке мајке је иста - рекао је Вишковић.

Он је упитао зашто 80 година послије нема никога из те Европе, амбасада у Сарајеву, да положи вијенац убијеним Србима у Старом Броду.

Вишковић их је позвао да дођу, поклоне се, положе вијец и признају да се на том мјесту догодио гнусан злочин над Србима, али је додао и да је у њиховим главама пројекција да Срби треба да нестану.

-Онда њих ти злочини не занимају, а они о својим злочинима лажу - рекао је Вишковић.

Навео је да су у четвртак, када су у Сребреници имали сједницу Владе, намјеравали да након што положе цвијеће у Братунцу, то исто учине и у Поточарима, али да то није дочекано на разуман начин.

Вишковић је навео да се при повратку из Сребренице тај дан сусрео са федералним премијером Нермин Никшић, наводећи да су заједно могли да положе вијенце у Братунцу и у Сребреници, али да је њихов избор био такав да до тога не дође.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана