Велика помоћ коначно на рачунима општине Сребреница: Новац стиже након пет година чекања

Ведрана Кулага Симић
Велика помоћ коначно на рачунима општине Сребреница: Новац стиже након пет година чекања

САРАЈЕВО - Општини Сребреница коначно би требало да буде уплаћено 1,5 милиона марака од Савјета министара БиХ који су јој обећани још прије пет година на великој конференцији о могућностима и развоју те локалне заједнице у Републици Српској.

Новац ће, према одлуци министара, бити одобрен из текуће резерве буџета за подршку једногласно усвојеним инфраструктурним пројектима у тој општини. Ријеч је, наиме, о преосталом дијелу обећане помоћи Савјета министара БиХ развоју општине, а која је у износу од два милиона најављена на Инвестиционо-развојној конференцији “Могућности и перспективе развоја Сребреница 2015” у новембру 2015. године. За те сврхе у септембру 2018. одобрено је пола милиона марака, а о остатку новца вођене су бројне полемике током посљедњих година.

Додатни новац за Сребреницу 2015. године је, према многим наводима, обећао тадашњи предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, а од тада су представници власти у Републици Српској у неколико наврата тражили од њега да то обећање и испуни. Звиздић је својевремено тврдио и да није дао такво обећање, а и општина је више пута упућивала дописе Савјету министара и интересовала се за средства, али одговора није било.

Ситуација се, према ријечима начелника Сребренице Младена Грујичића, сада окреће у веома добром правцу за општину. Новац им је, како је истакао за “Глас Српске”, веома потребан, посебно јер су већ поодавно једногласно на сједници локалног парламента изгласали одлуку о пројектима за које ће тај новац бити утрошен.

- Ријеч је о великом износу који је, очигледно, све до сада стајао у ладицама. Када су дошли људи који заиста желе да помогну Сребреници и имају снаге за то, то су одмах урадили. Имали смо обећање од када је Зоран Тегелтија именован за предсједавајућег да ће учинити све да тај новац стигне у нашу општину. То је и урађено - истакао је Грујичић.

Међу пројектима је 11 путних праваца, два лифта у стамбеним зградама, фасаде, као и изградња производне хале у Поточарима, за коју је предвиђено 500.000 КМ, те санација једног клизишта на подручју општине.

- Чим и званично добијемо одлуку, ући ћемо у даљу процедуру, расписати тендере како бисмо што прије почели са извођењем радова - закључио је Грујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана