УЖИВО: Војна операција у Украјини, дан једанаести: Москва: Украјина не пушта хиљаде цивила да оду у Русију (Исправљено)

Г.С./агенције
УЖИВО: Војна операција у Украјини, дан једанаести: Москва: Украјина не пушта хиљаде цивила да оду у Русију (Исправљено)

Војна операција у Украјини ушла је у једанаести дан. Предсједник Русије Владимир Путин навео да је задатак уништења војне инфраструктуре у Украјини скоро завршен.

Украјински предсједник Володимир Зеленски позвао је САД на већу војну подршку и оштрије санкције Русији. Џозеф Бајден обратио руском народу. Нова рунда преговора руске и украјинске делегације најављена је за сутра. Пратите ситуацију “из часа у час” на нашем порталу.

23:05 - Међународна џудо федерација (ИЈФ) одлучила је да смијени предсједника Русије Владимира Путина и првог потпредсједника Руске џудо федерације Аркадија Ротенберга са свих функција у организацији, саопштила је данас прес-служба ИЈФ

ИЈФ је раније суспендовао Путинова овлашћења као почасног предсједника и амбасадора федерације, преноси Интерфакс.

Такође је саопштено да је Међународна џудо федерација отказала сва џудо такмичења у Руској Федерацији.

23:00 - Украјински предсједник Володимир Зеленски потписао је указ о формирању делегације Украјине која ће учествовати на усменим саслушањима Међународног суда правде у Хагу.

Шеф делегације је стални представник предсједника у, како се наводи, Аутономној Републици Крим, комесар Украјине Антон Кориневич. Он је добио инструкције да, уз учешће представника државних органа, припреми и достави процесна документа доказних и других материјала.

22:50 - Министарка унутрашњих послова Велике Британије упутила је писмо Интерполу са захтјевом да следеће недеље усвоји одлуку о хитном искључењу Русије из те организације.

22:33 - Предсjедник Украјине Владимир Зеленски критиковао је западне лидере због тога што нису реаговали на упозорење Русије о могућим нападима на војно-индустријски комплекс Украјине.

“Русија је за сутра званично најавила напад на нашу територију, на наша предузећа одбрамбеног комплекса. И нисам чуо данас реакције ни од једног свјетског лидера, ни од једног западног политичара на ову најаву”, изјавио је Зеленски на конференцији за новинаре.

22:25 - Компанија „Нетфликс” одлучила је да обустави рад у Русији због ситуације око Украјине, преноси часопис „Варајети”, позивајући се на представника компаније.

“С обзиром на околности, одлучили смо да обуставимо пружање наших услуга у Русији”, рекао је представник компаније. “Нетфликс” је раније суспендовао руске филмске пројекте.

22:05 - “Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је данас да земље чланице НАТО имају “зелено свјетло” да шаљу борбене авионе у Украјину.

Он је у интервјуу за Си-Би-Ес њуз, на пиитање да ли Пољска, као чланица алијенсе, може да пошаље борбене авионе у Украјину, рекао да Варшава за то има “зелено свјетло”.

“У ствари, разговарамо са нашим пољским пријатељима о томе како можемо да помогнемо ако одлуче да обезбједе те авионе Украјини и како можемо да им помогнемо да надомјесте авионе које су послали Украјини”, рекао је Блинкен.

21:35 - “Сајт РТ на руском језику тренутно је мета масовног хакерског напада из иностранства, а главни извор је адреса у САД. На другом месту су адресе из Русије, а потом из Холандије, Велике Британије, Украјине и Шведске”, наведено је у саопштењу.

21:15 -Украјинска страна одбија да сарађује по питању евакуације грађана из Харкова и Сумија, саопштио је вечерас руски координациони штаб при Народној одбрани.

“Досад, украјинска страна је категорички одбијала било какву сарадњу по питањима евакуације великог броја људи из Харкова и Сумија, гдје се налази хиљаде цивила, међу њима и странаца”, наводи се у саопштењу, пренио је ТАСС.

Из Москве додају да хиљаде људи жели да напусти Украјину и оде у Русију, али их Кијев спречава у томе.

“Поуздано знамо да хиљаде људи, међу њима има и странаца, желе да напусте Украјину и уђу у Руску Федерацију, али Кијев их држи, јер се плаши да ће цијели свијет сазнати праву истину о неонацистичким акцијама против цивила”, објавио је Међуресорни координациони штаб за хуманитарни одговор у Украјини.

21:05 - Украјинска војска гађала је Докучајевск у Доњецкој Народној Републици, испаљено је 10 ракета „Град” и 12 мина калибра 120 милиметара, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре

Такође је гранатирана и периферија Доњецка на коју је испаљено осам граната

20:47 - Француски предсједник Емануел Макрон је након разговора с лидерима Русије и Украјине, Владимиром Путином и Владимиром Зеленским, рекао да стране раде на очувању интегритета украјинских цивилних нуклеарних објеката.

“Разговарао сам данас с предсједником Путином, а потом и с предсједником Зеленским. Радимо на очувању интегритета украјинских цивилних нуклеарних инсталација, поред приоритетних захтјева које постављамо Русији: прекид ватре и заштита цивила”, написао је Макрон на Твитеру.

20:24 - Телевизијски торањ у Харкову погодиле су руске гранате, саопштило је данас украјинско државно нуклеарно национално тијело Енергоатом путем Телеграма.

“Погођен је торањ у Харкову, емитовање програма је прекинуто”, наводи се у саопштењу које је пренијела украјинска државна агенција Укринформ.

20:04 - Кинеска друштвена мрежа ТикТок саопштила је да ће прекинути дистрибуцију новог садржаја у Русији и директне преносе (стримове) због руског закона о лажним вијестима.

Руски предсједник Владимир Путин потписао је у петак закон којим се уводи административна одговорност за ширење лажних вијести о дјеловању Оружаних снага Русије и позива на санкције Русији.

19:44 - Украјина није испунила своје обавезе да обезбједи хуманитарне коридоре из Маријупоља, саопштило је Министарство одбране Русије.

“Руска Федерација је данас, у оквиру хуманитарне операције, поново покушала да евакуише цивиле из Маријупоља, док су руте, вријеме и мјесто састанка хуманитарног конвоја детаљно разрађени и договорени с украјинском страном.

“Русија је испунила све услове за стварање хуманитарног коридора. Принуђени смо да констатујемо да украјинска страна није испунила своје обавезе”, наводи се у саопштењу.

Руски војни ресор је напоменуо да према његовим подацима у Мариупољу није формиран хуманитарни конвој.

19:35 - Кристијан Милер, новинар швајцарског онлајн издања „Инфоспербер”, отпуштен је због чињенице да се у својим материјалима о ситуацији у Украјини уздржао од критике руског предсједника Владимира Путина.

Одлуку су донијели Швајцарска фондација за промоцију независног информисања, која финансира онлајн издање „Инфоспербер”, и уредници овог медија.

19:24 - Члан украјинске делегације, шеф владајуће фракције „Слуга народа” у Врховној ради Давид Арахамија изјавио је, коментаришући одбијање земаља НАТО-а да затворе небо над Украјином, да тој земљи нису потребни авиони алијансе, већ довољно ракета противваздушне одбране да обаве сав посао.

“Знамо да је, према последњим анкетама, 70 одсто америчких грађана за то да зауставимо руске летилице. То се може учинити на разне начине - не само давањем гаранција, којих се НАТО толико плаши, већ и помоћи Украјини коју чине средства противваздушне одбране... Не требају нам авиони НАТО-а, дајте нам ракете противваздушне одбране и сами ћемо обавити сав посао”, рекао је Арахамијаа у интервјуу за Фокс њуз.

19:10 - Руске дипломате из УН напуштају САД, стигле на њујоршки аеродром

Руске дипломате у Уједињеним нацијама, које су САД оптужиле за шпијунажу и одлучиле да их протерају из земље, напустиле су са породицама резиденцијални комплекс руске сталне мисије при УН у правцу аеродрома ЈФК у Њујорку, јавља Спутњик.

19:09 -У насељу Доњецк у ЛНР оштећена је болница током гранатирања украјинске војске, саопштило је Представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

“Услијед минобацачког гранатирања насеља Доњецк оштећене су две стамбене зграде и разбијено стакло на амбуланти Кировскецентралне градске мултидисциплинарне болнице”, наводи се на Телеграм каналу представништва.

18:49 - Предсједник Украјине Владимир Зеленски рекао је да је с премијером Велике Британије Борисом Џонсоном разговарао о појачавању санкција против Русије и да је с њим усагласио даље заједничке кораке Кијева и Лондона.

18:38 - Руски предсједник Владимир Путин и израелски премијер Нафтали Бенет разговарали су телефоном други пут ове недеље о ситуацији у Украјини, саопштила је прес-служба Кремља.

Како се наводи, тај разговор је наставак јучерашњих преговора одржаних у Москви, након којих је премијер Израела отпутовао у Берлин како би се састао са њемачким канцеларом Олафом Шолцом.

“Настављена је темељна размјена мишљења о ситуацији у вези са специјалном војном операцијом коју Русија изводи у циљу заштите Донбаса, узимајући у обзир најновије контакте Бенета са лидерима бројним држава”, саопштила је прес-служба Кремља, додајући да су се председник и премијер договорили да остану у контакту.

18:29 - Постоји шанса да се настави евакуација из Маријупоља, али националисти и украјински предсједник Владимир Зеленски не желе да пусте људе, изјавио је представник Народне милиције Доњецке Народне Републике Едуард Басурин.

“Да, увек постоји шанса. Али овде је проблем другачији. Колико ја разумијем, не само да националисти не желе да пусте људе, већ не жели ни Зеленски. Објаснићу зашто. Ако предају Маријупољ, за њих је то идеолошки губитак, информациони губитак. И покушавају свим силама да то не ураде, зато што им требају људи као таоци у Маријупољу”, рекао је Басурин за телевизију „Русија 24”.

18:15 - Оружане снаге Русије су у току специјалне војне операције уништиле скоро све борбено готове авионе кијевског режима, изјавио је портпарол руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков.

„Ловци и ПВО Ваздушно-космичких снага Русије оборили су у ваздуху још три украјинска ловца Су-27 и три беспилотне летелице. Јуче и данас је украјинско ратно ваздухопловство изгубило укупно 11 борбених авиона и два хеликоптера”, навео је генерал-мајор и додао да је готово сва борбено готова авијација кијевског режима уништена.

Како каже, високопрецизно оружје руске војске онеспособило је аеродром украјинског ратног ваздухопловства у граду Виница.

17:58  - У сједишту „Десног сектора” (екстремистичка организација забрањена у Руској Федерацији) пронађен је лаптоп са обавештајним подацима о Донбасу и Криму са ознакама НАТО-а, што је директан доказ помоћи алијансе, рекао је Пушилин.

17:45  - Народна милиција самопрокламоване Доњецке народне републике (ДНР) саопштила је данас да су два цивила убили милитанти украјинске екстремнодесничарске војне јединице Азов који су пуцали на колону цивила који су покушавали да напусте Маријупољ иако за наведене тврдње не постоје независне потврде тог навода.

Агенција РИА Новости наводи да су цивили покушавали да напусте град крећући се у хуманитарном коридору.

Предсједник Русије Владимир Путин је 21. фебруара потписао указе о признавању суверенитета Луганске народне републике и Доњецке народне републике.

Напомена:

Након анализе портала raskrinkavanje.ba утврђено је да чињеница коју је саопштила  Народна милиција самопроглашене ДНР у којој се наводи да су украјински милитанти убили два цивила пуцајући на колону цивила није поткријепљена никаквим доказима нити је потврђена из независних извора те је као таква оцијењена као манипулисање чињеницама

 

17:30 - Украјини предстоји много посла да би се придружила Европској унији, али је тај процес почео, рекла је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

„Много је урађено, има још посла да би смо се приближили, али процес је у току”, рекла Урсула фон дер Лајен за телевизијски канал Си-Ен-Ен.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски је почетком ове седмице упутио земљама ЕУ захтев да хитно приме Украјину у чланство и потписао апликацију за приступање његове земље у савез.

17:018 - Власти Горловке у ДНР саопштиле су да ће у вези са непрекидним гранатирањем града које изводе украјинске снаге, жене, дјеца и старији грађани бити евакуисани у Русију од 8. марта, изјавио је градоначелник града Иван Приходко.

17:12 - Кијев спреман да разговара о “ненатовским” моделима

„Спремни смо да разматрамо неке 'ненатовске' моделе. На примјер, то могу да буду директне гаранције разних земаља, као што су САД, Кина, Велика Британија, можда Њемачка и Француска”, рекао је политичар Давид Арахамија у интервјуу за Фокс њуз.

“Могли бисмо да имамо 'псеудонатовски' модел. И мислим да смо отворени за разматрање таквих ствари у ширем обиму, не само у оквиру билатералне дискусије с Русијом, него и с другим партнерима како бисмо разумјели да ли је то оствариво” додао је Арахамија

17:02 - Министарство одбране Русије потврдило: У Украјини се развијало биолошко оружје

Документи, које је руска страна добила од запослених у украјинским биолошким лабораторијама потврђују да су се компоненте биолошког оружја развијале у Украјини у непосредној близини Русије, изјавио портпарол руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков. Oпшиније на линку.

16:42 - Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, у недавном обраћању јавности поводом ситуације у Украјини, открио је шта је кључно у преговорима Москве и Кијева, ко води разговоре о могућности нуклеарног рата и ко ратује на страни кијевског режима.

Лавров је, између осталог, рекао да је увјерен да ће хистерија Запада поводом Украјине проћи и да је Русија спремна на дијалог, али под једним условом.

“На свјетској сцени прави се слика као у Холивуду, постоји апсолутно зло и апсолутно добро, отјелотворено у јунаку који је сценариста тог акционог филма. Тужно. Сигуран сам да ће ова хистерија проћи. Наше западне партнере ће проћи лудило, другачије не могу да се изразим. Увијек смо спремни на дијалог уз један неизоставни услов - искључиво на темељу равноправности и међусобног поштовања интереса”, казао је шеф руске дипломатије.

16:12 - Најмање 364 цивила су погинула у Украјини откако је Русија започела војну интервенцију 24. фебруара, а још 759 је рањено, саопштила је Канцеларија високог комесара УН за људска права.

Број жртава и повријеђених односи се на период до 5. марта и у односу на јуче број погинулих је већи за 13, а рањених за 52.

Украјинске власти саопштавају много већи број жртава и повријеђених, док канцеларија УН за људска права користи строгу методологију и саопштава само биланс који може да потврди, напомиње АП.

15.45 - Русија захтијева од западних земаља да понове и поштују своје обавезе из конвенција о дипломатским и конзуларним односима, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова у интервјуу за руску телевизију "Русија-1".
"Природно, захтијевали смо од /западних/ земаља да акредитују наше амбасаде и поштују своје обавезе из конвенција о дипломатским и конзуларним односима. Исто тако, затражили смо да понове своје обавезе и, што је најважније, да их се строго придржавају", рекла је Захарова.

Међутим, према њеним ријечима, проблем је много шири - у информационој и политичкој кампањи која се води већ осам година и њеним посљедицама, пренио је ТАСС.

Она је истакла да Запад, а прије свега "камп САД и НАТО-а", очигледно није предвидио посљедице за своје земље и народ који у њима живи и сада ће модификовати менталитет људи које је "довео у ову дивну будућност људских права".

14.55 - Предсједник Европског савјета Шарл Мишел изјавио је да војна помоћ ЕУ Украјини неће укључивати борбене авионе, за које Кијев инсистра да су пријеко потребни за одбијање тренутне руске операције у тој земљи.
Он је у интервјуу за неколико европских листова нагласио да ЕУ “дефинитивно није у рату са Русијом”, али да је Украјина “врло пријатељска и блиска земља Европској унији”, те да због тога Брисел подржава Кијев на “свим нивоима”.

Мишел је потврдио да је ЕУ обећала војну помоћ Кијеву од 500 милиона евра, од којих ће 450 милиона бити издвојено за куповину оружја.


14.45 - Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је данас да су руске ракете у потпуности уништиле цивилни аеродром у Виници, на западу Украјине.

Раније су украјинске власти саопштиле да службе за ванредне ситуације настоје да угасе пожар на аеродрому изазван ракетним нападима, јавио је Ројтерс.


14.43 - Проруске снаге из самопроглашених република у Донбасу и украјинска Национална гарда размијенили су оптужбе зато што је данас пропао још један покушај успостављања хуманитарног коридора из украјинског града Маријупоља.

Телевизија “Украјина 24” приказала је борца пука Националне гарде “Азов” који је рекао да су руске и проруске снаге које су опколиле лучки град од око 400.000 људи, наставиле да гранатирају подручја која су била безбједна, преноси агенција Ројтерс.

Новинска агенција Интерфакс цитирала је званичника ДНР који је оптужио украјинске снаге да не поштују ограничени прекид ватре.

Он је навео да је из града отишло само око 300 људи.

Украјинске власти су раније саопштиле да планирају да евакуишу више од 200.000 људи из Мариупоља, подсећа британска агенција.

13.46 - НАТО не гаји анимозитет према руском народу нити доводи у питање статус Русије као свјетске силе, написао је британски премијер Борис Џонсон у чланку објављеном у “Њујорк тајмсу”.
“Не осјећамо непријатељство према руском народу и не желимо да оспоравамо велику нацију и свјетску силу”, навео је Џонсон.

Он је нагласио да “Украјина нема озбиљне изгледе за придруживање НАТО-у у блиској будућности”, те да рат у тој земљи “није сукоб Алијансе нити ће то постати”.

“Ниједан савезник није послао војску у Украјину”, рекао је Џонсон.

Џонсон је раније предложио савезницима у НАТО-у да подрже међународни план акције у вези са Украјином који укључује ангажовање међународне хуманитарне коалиције, обезбјеђивање одбрамбене опреме за Кијев, као и максималан економски притисак на Русију.

Он је истакао да план подржава и спречавање оног што је назвао “нормализовањем поступака Москве у Украјини”, тражење дипломатских путева ка деескалацији, али само уколико власти у Кијеву имају пуно учешће у било каквом потенцијалном рјешењу, као и јачање евроатлантске безбједности, пренио је ТАСС.

13.30 - Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је данас да ће руске снаге обуставити војну операцију у Украјину једино ако украјинска страна прекине ватру, као и да је Русија спремна за дијалог с Украјином и страним партнерима.

Послије једночасовног телефонског разговора с турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, Путин је рекао да ће руска војна операција бити прекинута ако захтјеви Москве буду испуњени, пренио је Ројтерс. Више детаља на овом л и н к у

11.45 - Више од 181.000 избјеглица стигло је у Русију из Украјине, укључујући више од 162.000 становника самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике (ДНР и ЛНР) чија је евакуација почела 18. фебруара, саопштио је данас за агенцију ТАС С неименовани руски званичник.

“До 6. марта руску границу прешло је 181.500 људи, 162.500 је стигло из ДНР и ЛНР од 18. фебруара. Још 20.000 људи је евакуисано из Украјине преко контролних пунктова Белгородске, Брјанске, Курске области и Крима”, прецизирао је тај званичник.

Према његовим речима, међу тим избеглицама је скоро 48.000 дјеце, као и преко 12.000 странаца са држављанством трећих земаља.



11.43 - Шефица представништва УНХЦР-а у Србији Франческа Бонели изјавила је, поводом сукоба у Украјини, да се предвиђа да ће са наредним данима број избјеглица достићи четири милиона.

“Већ готово 20 година ангажована сам у пружању хуманитарне помоћи у избегличким ситуацијама широм свијета и ретко када сам виђала егзодус овог интензитета - без сумње највећи у Европи од ратова у бившој Југославији”, рекла је Бонели за “Политику”.

11.40 - Радио Слободна Европа обуставља рад у Русији, саопштено је из тог медија.

У саопштењу које је потписао предсједник и генерални директор РСЕ Џејми Флај наводи се да се Руски сервис Радија Слободна Европа суочава са стечајним поступком и да су његови новинари под притиском полиције.

Сервис ће наставити да покушава да допре до руске публике користећи “сваку могућу платформу”, додао је он.

 11.35 - У току је разговор предсједника Русије Владимира Путина са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, јавља телевизија ТРТ Хабер.

11.30 - АП је пренео да је Зеленски током разговора са сенаторима САД “очајнички” тражио помоћ у виду борбених авиона.

“Зеленски је разговор започео тако што им је рекао да је то можда посљедњи пут да ће га видјети живог. Упутио је очајнички захтев”, рекао је демократа из Њујорка Чак Шумер, лидер већине у Сенату америчког Конгреса.

Он је рекао да Зеленски жели да САД олакшају трансфер авиона од источноевропских савезника.

11.15 - Оружане снаге Русије су ујутру 6. марта ударом високопрецизног оружја великог домета онеспособиле аеродром украјинских Ваздухопловних снага у Старокостјантинову, саопштило је руско Министарство одбране. “Ујутро 6. марта, погођено је високо прецизно оружје великог домета. Аеродром Ваздухопловства Украјине у Староконстантинову је стављен ван функције”, рекао је званични представник руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков.

Петог марта увече је саопштено да су Ваздушно-космичке снаге Русије обориле четири авиона Су-27 Оружаних снага Украјине у ваздушној борби у области Житомир.

Руска војска је ударом прецизног оружја великог домета уништила и складиште муниције у војној јединици у Житомиру, где су били смештени копље и НЛАВ.

11:13 - Гранична служба Пољске саопштила је да је у ту земљу стигло већ 922.000 избјеглица из Украјине.

„Јуче, 5. марта, био је нови рекорд – припадници Граничне службе су пропустили 129.000 људи из Украјине. Данас, до 07.00 – 39,800”, објавила је служба на твитеру.

8.45 - У посљедња 24 часа руска авијација је у подручју Кијева оборила два хеликоптера Ми-8, шест дронова, укључујући “Бајрактар ТБ-2”, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

Како преноси Спутњик, током специјалне операције за демилитаризацију Украјине уништено је 69 авиона на земљи и 24 у ваздуху, 778 тенкова и друге оклопне технике.

Украјинске снаге од јутрос су испалиле седам мина калибра 120 милиметара на село Весјоло у ДНР, саопштило је представништво самопроглашене републике у Заједничком центру за контролу прекида ватре.

08:16 - Хуманитарни коридори из Волновахе и Маријупоља поново ће бити отворени током јутра, рекао је портпарол Народне милиције Доњецка Едуард Басурин.

"Ујутро ће поново бити отворени хуманитарни коридори и у Маријупољу и у Волновахи . Надамо се да ће ипак украјински команданти наредити својим подређенима команду да деблокирају излаз из насеља и цивилно становништво могло би да напусти ова насеља", рекао је Басурин ТВ канал Росија 24.

8.01 Представник украјинске амбасаде у Вашингтону рекао је да се 3.000 америчких доборовољаца одазвало позиву Украјине да се придруже међународној легији како би помогли у борби против Русије.

Како пише Глас Америке много их долази и из других земаља, већина из постсовјетских држава као што су Грузија и Бјелорусија.

У видеу објављеном на свом Телеграм каналу у четвртак, украјински предсједник Володимир Зеленски споменуо је своју “легију странаца” од 16.000 страних доборовољаца од којих се, како је рекао, тражи да се придруже одбрани Украјине, Европе и свијета.

“Немамо што изгубити осим властите слободе”, изјавио је Зеленски.

08.00 - Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес изјавио је да ће УН повећати обим хуманитарних активности, како би помогле становништву које је остало у Украјини, као и милионима оних који су напустили ту земљу.

Тај став Гутерес је пренио синоћ шефу украјинске дипломатије Дмитру Кулеби у телефонском разговору, саопштио је портпарол генералног секретара Стефан Дижарик, преноси АП.

Он је навео да су Гутерес и Кулеба разговарали и о условима за безбједну евакуацију цивила, укључујући странце, из зона борбених дејстава.

УН процјењују да ће сљедећих мјесеци хуманитарна помоћ бити потребна за 12 милиона људи у Украјини,као и за четири милиона избјеглица, колико се очекује да ће их бити у наредним недјељама.

07:33 Око 5 сати јутрос поново је бомбардован Харков, преноси Униан.

“Авион изнад Харкова, експлозија. Поново експлозије. Останите у склоништима”, наводе локални медији, а преноси Униан.

07.00 - У Украјину је од почетка ове године слетјело скоро 50 транспортних војних авиона са наоружањем из разних земаља, саопштила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

„У првих мјесец и по 2022. скоро 50 војних транспорта слетјело је у Украјину из разних земаља: САД, Велике Британије, Канаде, Пољске и Литваније. Украјински министар одбране Алексеј Резников и командант оружаних снага Валериј Залужни навели су у заједничкој изјави од 14. фебруара да је преко 2.000 тона модерног наоружања,муниције и заштитне опремае испоручено у последњих месец дана”, навела је Захарова синоћ на свом Телеграм каналу.

Руска званичница је дала детаљну статистику испорука наоружања и опреме Украјини из разних земаља, додајући да та статистика показује “како је Запад заиста замишљао примену Минских споразума”, преноси ТАС С.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана