Путин и Ердоган истакли значај контакта Москве и Анкаре

Срна
Путин и Ердоган истакли значај контакта Москве и Анкаре

МОСКВА - Предсједници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган сагласили су се током данашњег телефонског разговора о значају одржавања контакта дипломатских и војних агенција двије земље, саопштено је из Кремља.

У саопштењу се наводи да је Путин потврдио спремност Русије да пружи сву неопходну помоћ за безбједну евакуацију турских држављана из зона сукоба.

Из Кремља истичу да су лидери навели да намјеравају да наставе са одржавањем трговинских и економских односа Русије и Турске, те да су се сагласили да одрже блиске контакте на свим нивоима.

Канцеларија турског предсједника саопштила је да је Ердоган рекао Путину да жели да одржи контакт са Украјином и другим земљама у свјетлу тренутне украјинске кризе.

У саопштењу је истакнуто да је Ердоган поручио да ће наставити са напорима да води “опсежне преговоре” о Украјини, јавио је ТАСС.

Предсједник Русије одлучио је 24. фебруара да започне специјалну војну операцију у Украјини, на захтјев лидера самопроглашених република у Донбасу.

Он је нагласио да планови Москве не укључују окупирање украјинске територије, а Министарство одбране Русије саопштило је да су мете објекти војне инфраструктуре у Украјини и да операција не представља опасност за цивилно становништво.

ЕУ, САД, Велика Британија и још неколико земаља увеле су санкције физичким и правним лицима у Русији након почетка операције.

Турска је одбила да подржи санкције Русији и да осуди руску војну операцију, али су власти те земље поручиле да поступци Москве у Украјини “нису прихватљиви”.

Ердоган је у више наврата понудио да буде посредник у мировним преговорима Русије и Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана