Уставни суд РС одбио захтјев Бошњака о непокретној имовини

ГС
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске није прихватило захтјев Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске за утврђивање повреде виталног националног интереса у Закону о непокретној имовини која се користи за функцоинисање јавне власти, а који је Народна скупштина СРС усвојила на сједници 28. децембра 2022. године.

"Захтјев није прихватљив с обзиром на то да се, као и у више случајева до сада, образложење Одлуке о покретању поступка заштите виталног националног интереса не може сматрати образложењем. Вијеће, је, наиме, оцијенило да подносилац захтјева није конкретизовао на који начин је повријеђен витални национални интерес бошњачког народа, јер образложење одлуке не садржи разлоге који се могу довести у везу са релевантним одредбама Устава Републике Српске", саопштили су из Уставног суда Републике Српске.

Иначе, подносилац, односно Клуб делегата бошњачког народа у захтјеву је истакао да је Закон усмјерен против државе БиХ и њених институција и да се њиме негира Устав БиХ и подјела надлежности између државе и ентитета, те да је на тај начин повријеђен витални национални интерес бошњачког народа јер он свој идентитет везује за државу БиХ која је овим законом нападнута, преносе Независне Новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана