Ustavni sud RS odbio zahtjev Bošnjaka o nepokretnoj imovini

GS
Foto: Agencije

BANjALUKA - Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske nije prihvatilo zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcoinisanje javne vlasti, a koji je Narodna skupština SRS usvojila na sjednici 28. decembra 2022. godine.

"Zahtjev nije prihvatljiv s obzirom na to da se, kao i u više slučajeva do sada, obrazloženje Odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa ne može smatrati obrazloženjem. Vijeće, je, naime, ocijenilo da podnosilac zahtjeva nije konkretizovao na koji način je povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, jer obrazloženje odluke ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu sa relevantnim odredbama Ustava Republike Srpske", saopštili su iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Inače, podnosilac, odnosno Klub delegata bošnjačkog naroda u zahtjevu je istakao da je Zakon usmjeren protiv države BiH i njenih institucija i da se njime negira Ustav BiH i podjela nadležnosti između države i entiteta, te da je na taj način povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda jer on svoj identitet vezuje za državu BiH koja je ovim zakonom napadnuta, prenose Nezavisne Novine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana