У ИДДЕЕА за 11 година стигли само до рушења

Дарко Момић
У ИДДЕЕА за 11 година стигли само до рушења

БАЊАЛУКА - Послије скоро 11 година откако је Савјет министара БиХ дао одобрење Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) да почне изградњу зграде у Бањалуци у којој ће бити њено сједиште, ИДДЕЕА је умјесто изградње успјела само да распише тендер за рушење објеката у кругу касарне “Траписти”, гдје је требало да буде изграђена та зграда.

Сага у вези са изградњом сједишта ове институције почела је 30. септембра 2009. године, када је Савјет министара, којем је предсједавао Никола Шпирић, донио закључак којим се “задужује ИДДЕЕА да покрене активности на изналажењу одговарајуће локације на којој би били створени сви неопходни услови за смјештај Агенције на једној или више локација у Бањој Луци”.

Према тој одлуци зграда за сједиште ИДДЕЕА требало је да буде завршена 2014. године, али послије низа пропалих тендера за изградњу Савјет министара је 18. јула 2018. године донио допуну Одлуке о одобрењу “Пројекта изградње објекта ИДДЕЕА који ће се уврстити у програм вишегодишњих капиталних улагања за период 2011 - 2014. године”, којом се рок за изградњу са 2014. помјера до 2021. године. Додатни куриозитет је што је та одлука Савјета министара у “Службеном листу БиХ” објављена тек 24. маја прошле године.

У међувремену је Република Српска дала локацију за изградњу зграде која се налази у кругу бивше касарне “Траписти” у Бањалуци, а Градска управа Бањалука 2014. године издала је грађевинску дозволу са роком важења од три године, али због пропалих тендера грађевинска дозвола је касније продужена и важи до краја 2020. године.

Од маја прошле године, када је рок за изградњу продужен до 2021. године, поништена су још два тендера, а умјесто изградње ИДДЕЕА је ушла у посао рушења објеката.

Стручни савјетник за односе са јавношћу ИДДЕЕА Амел Сијечић каже да су оба тендера поништена од стране ИДДЕЕА због чињенице да су све понуде заинтересованих понуђача биле изнад вриједности предметне набавке, како је прописано Законом о јавним набавкама.

- Након тога Агенција је објавила тендер за рушење, односно уклањање осам објекта у кругу касарне и тај поступак је окончан успјешно, закључењем уговора са најповољнијим понуђачем. Рушење, односно уклањање објеката је у току и након што они буду уклоњени Агенција ће предузети даље активности с циљем реализације одлуке Савјета министара - каже Сијечић.

Хронологија

- Савјет министара 30. септембра 2009. године одобрио је  изградњу зграде ИДДЕЕА

- Према тој одлуци рок за изградњу зграде била је 2014. година

- Савјет министара 18. јула 2018. године донио одлуку којом је рок за изградњу помјерен до 2021. године

- Грађевинска дозвола коју је издала бањалучка Градска управа важи до краја 2020. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана