U IDDEEA za 11 godina stigli samo do rušenja

Darko Momić
U IDDEEA za 11 godina stigli samo do rušenja

BANjALUKA - Poslije skoro 11 godina otkako je Savjet ministara BiH dao odobrenje Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) da počne izgradnju zgrade u Banjaluci u kojoj će biti njeno sjedište, IDDEEA je umjesto izgradnje uspjela samo da raspiše tender za rušenje objekata u krugu kasarne “Trapisti”, gdje je trebalo da bude izgrađena ta zgrada.

Saga u vezi sa izgradnjom sjedišta ove institucije počela je 30. septembra 2009. godine, kada je Savjet ministara, kojem je predsjedavao Nikola Špirić, donio zaključak kojim se “zadužuje IDDEEA da pokrene aktivnosti na iznalaženju odgovarajuće lokacije na kojoj bi bili stvoreni svi neophodni uslovi za smještaj Agencije na jednoj ili više lokacija u Banjoj Luci”.

Prema toj odluci zgrada za sjedište IDDEEA trebalo je da bude završena 2014. godine, ali poslije niza propalih tendera za izgradnju Savjet ministara je 18. jula 2018. godine donio dopunu Odluke o odobrenju “Projekta izgradnje objekta IDDEEA koji će se uvrstiti u program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period 2011 - 2014. godine”, kojom se rok za izgradnju sa 2014. pomjera do 2021. godine. Dodatni kuriozitet je što je ta odluka Savjeta ministara u “Službenom listu BiH” objavljena tek 24. maja prošle godine.

U međuvremenu je Republika Srpska dala lokaciju za izgradnju zgrade koja se nalazi u krugu bivše kasarne “Trapisti” u Banjaluci, a Gradska uprava Banjaluka 2014. godine izdala je građevinsku dozvolu sa rokom važenja od tri godine, ali zbog propalih tendera građevinska dozvola je kasnije produžena i važi do kraja 2020. godine.

Od maja prošle godine, kada je rok za izgradnju produžen do 2021. godine, poništena su još dva tendera, a umjesto izgradnje IDDEEA je ušla u posao rušenja objekata.

Stručni savjetnik za odnose sa javnošću IDDEEA Amel Siječić kaže da su oba tendera poništena od strane IDDEEA zbog činjenice da su sve ponude zainteresovanih ponuđača bile iznad vrijednosti predmetne nabavke, kako je propisano Zakonom o javnim nabavkama.

- Nakon toga Agencija je objavila tender za rušenje, odnosno uklanjanje osam objekta u krugu kasarne i taj postupak je okončan uspješno, zaključenjem ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem. Rušenje, odnosno uklanjanje objekata je u toku i nakon što oni budu uklonjeni Agencija će preduzeti dalje aktivnosti s ciljem realizacije odluke Savjeta ministara - kaže Siječić.

Hronologija

- Savjet ministara 30. septembra 2009. godine odobrio je  izgradnju zgrade IDDEEA

- Prema toj odluci rok za izgradnju zgrade bila je 2014. godina

- Savjet ministara 18. jula 2018. godine donio odluku kojom je rok za izgradnju pomjeren do 2021. godine

- Građevinska dozvola koju je izdala banjalučka Gradska uprava važi do kraja 2020. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana