Тужилаштво БиХ уважило жалбу на обуставу истраге против Цикотића, одлучује о враћању на оптужницу

ГС
Тужилаштво БиХ уважило жалбу на обуставу истраге против Цикотића, одлучује о враћању на оптужницу

САРАЈЕВО – Тужилаштво БиХ уважило је жалбу логораша из Бугојна на обуставу истраге против министра безбједности БиХ Селме Цикотића, осумњиченог за ратни злочин против хрватског цивилног становништва на подручју ове општине и донијеће нову одлуку у овом предмету.

Тужилаштво БиХ, како преноси сарајевски портал Кликс, уважило је жалбу адвоката који заступа 13 Хрвата из Бугојна те једног из Ливна против одлуке тужиоца о обустави истраге против Цикотића због кривичног дијела ратни злочин против цивилног становништва.

- Поступајући тужилац ће поново размотрити и оцијенити све доказе након чега ће донијети нову тужилачку одлуку - стоји у одлуци.

Како преносе медији у ФБиХ оваквом одлуком Тужилаштва поново ће бити размотрен  статус  Цикотића у оптужници у предмету "Џевад Млаћо и остали".

Одјељење за ратне злочине Тужилаштва БиХ годинама је водило истрагу против Цикотића због ратног злочина, а она је службено обустављена 14. јуна 2018. године. Наредбу о обустави истраге донијела је поступајући тужилац Славица Терзић "јер је установила да не постоји основ сумње да је осумњичени Селмо Цикотић починио кривично дјело, односно да осумњичени није кршио правила међународног права нити да постоје докази за било које друго кривично дјело....". Тиме је име Селме Цикотића избрисано из предмета „Џевад Млаћо и остали", односно изузето из оптужнице против бошњачких политичких и војних челника за ратне злочине над бугојанским Хрватима.

Хрвати из Бугојна сматрају да је Цикотић, ратни командант Оперативне групе Запад Армије РБиХ, у чијој је зони одговорности било Бугојно, уз предсједника ратног Предсједништва Бугојна Џевада Млаћу, најодговорнији за етничко чишћење Бугојна - прогон 15.000 Хрвата, 311 убијених, бројне злочине и тортуре, те суставну пљачку и уништавање имовине Хрвата и католичких вјерских објеката. Посебно терете Цикотића и Млаћу због окрутног поступања према хрватским ратним заробљеницима, њих око 2.000, који су прошли тортуре у десетинама бугојанских логора.

Због овог предмета челници ХДЗ-а оспоравали су избор Цикотића за министра безбједности БиХ, гдје је дошао као кадар Странке демократске акције (СДА). Цикотић је дугогодишњи је савјетник лидера те странке Бакира Изетбеговић, био је министар обране БиХ и професор је безбједносних студија на Факултету политичких наука у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана