Tužilaštvo BiH uvažilo žalbu na obustavu istrage protiv Cikotića, odlučuje o vraćanju na optužnicu

GS
Tužilaštvo BiH uvažilo žalbu na obustavu istrage protiv Cikotića, odlučuje o vraćanju na optužnicu

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH uvažilo je žalbu logoraša iz Bugojna na obustavu istrage protiv ministra bezbjednosti BiH Selme Cikotića, osumnjičenog za ratni zločin protiv hrvatskog civilnog stanovništva na području ove opštine i donijeće novu odluku u ovom predmetu.

Tužilaštvo BiH, kako prenosi sarajevski portal Kliks, uvažilo je žalbu advokata koji zastupa 13 Hrvata iz Bugojna te jednog iz Livna protiv odluke tužioca o obustavi istrage protiv Cikotića zbog krivičnog dijela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

- Postupajući tužilac će ponovo razmotriti i ocijeniti sve dokaze nakon čega će donijeti novu tužilačku odluku - stoji u odluci.

Kako prenose mediji u FBiH ovakvom odlukom Tužilaštva ponovo će biti razmotren  status  Cikotića u optužnici u predmetu "Dževad Mlaćo i ostali".

Odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH godinama je vodilo istragu protiv Cikotića zbog ratnog zločina, a ona je službeno obustavljena 14. juna 2018. godine. Naredbu o obustavi istrage donijela je postupajući tužilac Slavica Terzić "jer je ustanovila da ne postoji osnov sumnje da je osumnjičeni Selmo Cikotić počinio krivično djelo, odnosno da osumnjičeni nije kršio pravila međunarodnog prava niti da postoje dokazi za bilo koje drugo krivično djelo....". Time je ime Selme Cikotića izbrisano iz predmeta „Dževad Mlaćo i ostali", odnosno izuzeto iz optužnice protiv bošnjačkih političkih i vojnih čelnika za ratne zločine nad bugojanskim Hrvatima.

Hrvati iz Bugojna smatraju da je Cikotić, ratni komandant Operativne grupe Zapad Armije RBiH, u čijoj je zoni odgovornosti bilo Bugojno, uz predsjednika ratnog Predsjedništva Bugojna Dževada Mlaću, najodgovorniji za etničko čišćenje Bugojna - progon 15.000 Hrvata, 311 ubijenih, brojne zločine i torture, te sustavnu pljačku i uništavanje imovine Hrvata i katoličkih vjerskih objekata. Posebno terete Cikotića i Mlaću zbog okrutnog postupanja prema hrvatskim ratnim zarobljenicima, njih oko 2.000, koji su prošli torture u desetinama bugojanskih logora.

Zbog ovog predmeta čelnici HDZ-a osporavali su izbor Cikotića za ministra bezbjednosti BiH, gdje je došao kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA). Cikotić je dugogodišnji je savjetnik lidera te stranke Bakira Izetbegović, bio je ministar obrane BiH i profesor je bezbjednosnih studija na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana