Трибина у Београду: Нико не може тражити од Србије и Српске да дјелују против својих интереса

Срна, РТРС
Трибина у Београду: Нико не може тражити од Србије и Српске да дјелују против својих интереса

БЕОГРАД - У случају украјинске кризе нико нема права да од Србије и Републике Српске тражи да дјелују против својих интереса, а српском народу сада је слога најпотребнија, посебно када је нападнута са свих страна".

 

Поручио је то  шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић у Београду, отварајући трибину о теми "Српска и Србија у позадини глобалног сукоба у Украјини", уз учешће аналитичара из Републике Српске и Србије.

Цицовић је оцијенио да Република Српска и Србија једино принципијелним ставом у односу на кризу у Украјини могу да се сачувају од спољних и унутрашњих притисака, бар за неко вријеме.

- Важно је истаћи да на том путу морамо и ваља истрајати - нагласио је Цицовић.

Он је рекао да Србија и Српска нису, не могу и не смију, ни најмањом несмотреношћу, учинити било шта против своје политичке и војне неутралности, јер би тако постале стране у сукобу који није њихов.

- Само принципијелним ставом Републике Српске и Србије - и Европа и Русија, могуће је помирити економске и политичке интересе - сарадњу са ЕУ и истовремено сарадњу са Русијом са којом дијелимо духовне, културне, историјске и друге вриједности - рекао је Цицовић.

Уз подсјећање да је једна од теза за ову трибину и "Како /од/бранити интересе Српске и Србије до окончања глобалне игре у Украјини?", Цицовић је напоменуо да је у народним и државним пословима увијек било и биће посебно важно очување слободе, народа и територије, имати политичку и војну самосталност, као и искрене пријатеље у свијету.

- То су интереси и Републике Српске и Србије, увијек па и сада кад их политички Запад напада и чешће, и оштрије, па их тако /чешће и оштрије/ ваља и бранити - не само до окончања глобалне игре у Украјини, јер ће и послије тога итекако бити потребе за тим, као што је било и прије догађаја у Украјини - рекао је он.

У свему томе, каже Цицовић, Србија и Република Српска, свака на свој начин и у свом обиму, а и заједно, могу наћи начина да прођу без већих политичких губитака и да по сваку цијену не дозволе да постану колатерална грешка, било чија.

- У томе нам, можда више него ишта друго, може помоћи свесрпско јединство, осјећање искреног и дубоког увјерења свих нас да је српски простор са двије стране Дрине један простор, један у језику, вјери, историји, традицији, култури, националним интересима, па и будућности - навео је он.

Додао је да старој крилатици "Само слога Србе спасава" још није истекло вријем и подвукао да би прије рекао да је "слога најпотребнија сада кад је нападнута са свих страна".

Он је додао да проевропско опредјељење Србије и Српске не значи, да су против Русије и да су спремне да, зарад "европског пута", учине било шта на штету суверенитета својих држава.

Цицовић је изразио наду да ће све оно што се каже на овој трибини истовремено допринијети и свесрпском јединству, слози, пуном заједништву.

 Политиколог Ненад Кецмановић је рекао да се ослонац српске неутралности налази у Русији и да зато сусрет српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са руским предсједником Владимиром Путином „представља велико охрабрење за обје српске земље - Републику Српску и Србију“.

Кецмановић је рекао да „нико данас не оспорава да ће Русија и Кина побиједити, да је америчка моћ у опадању и да је ЕУ у пропадању, као и да САД више не предњаче, него спречавају друге да напредују“.

-У том контексту и ми треба да пројектујемо нашу политику и политичку неутралност - истакао је Кецмановић на трибини.

Сва испитивања јавног мњења, тврди  он, „показују да је у Србији и Српској народ у врло високом проценту око 80 одсто против санкција Русији, а да је подршка евроинтеграцијама на историјском минимуму од 35 одсто“.

Кецмановић је оцијенио да ће власти у Српској и Србији имати и унутрашњи отпор неутралности, као и да Западу, на менију притисака, остаје „дивиде ет импера“ (завади, па владај), односно „бацање костију“ између Српске и Србије и конструисање неког ривалитета између предсједника Србије Александра Вучића и Додика.

Он је навео да је Москва навела „санкције“ као „црвену линију“ пријатељства, „које нису Русији увеле ни Србија, али ни БиХ, јер Додик блокира да их уведе“.

Трибину "Српска и Србија у позадини глобалног сукоба у Украјини" организовали су портали "Све о Српској" и "Факти", уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, а учествовали су истакнути аналитичари из Србије и Републике Српске.

Британски стручњаци

Декан бањалучког Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић рекао је поводом најаве Велике Британије да ће у БиХ послати војне стручњаке - да они нису ту да би помогли БиХ или било коме у БиХ, већ да би реализовали британске интересе и остварили своје циљеве.

-О чему се то ради? Не вјерујем у неку војну интервенцију и примјену тврде моћи, јер на овом простору биће борба за јавно мњење и политичко одмјеравање снага, при чему је БиХ апострофирана јер су у октобру избори.  рекао је Ћеранић у Београду на трибини „Српска и Србија у позадини глобалног сукоба у Украјини“.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана