Судија се случајно скинула гола

Горан Маунага
Судија се случајно скинула гола

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ одбио је жалбу Канцеларије дисциплинског тужиоца и потврдио одлуку другостепене дисциплинске комисије којом је судија Врховног суда ФБиХ Ениса Билајац, која је у мају 2013. године гола поред прозора у својој канцеларији радила вјежбе, враћена на посао!

Према тој одлуци, која је у посједу "Гласа Српске", с тим даном престаје да важи мјера удаљења Билајчеве са дужности судије Врховног суда ФБиХ, коју јој је у јулу 2013. изрекла првостепена дисциплинска комисија за судије ВСТС-а.

- Именована ће наставити с обављањем функције судије Врховног суда почев од 21. априла. Она није прекршила одредбу Закона о ВСТС-у о понашању које представља озбиљно кршење службене дужности које доводи у питање повјерење јавности у кредибилитет судства. Починила је само један прекршај и то из нехата, који говори о понашању у суду и изван суда које штети угледу судијске функције - наведено је у образложењу одлуке.

Истакнуто је и да је неоснован жалбени приговор Канцеларије дисциплинског тужиоца у коме је наведено да је другостепена дисциплинска комисија, доносећи одлуку о враћању на посао Билајчеве, готово у потпуности занемарила кодекс судијске етике. Пише и да је тужена дисциплински прекршај учинила из неопрезности, нехата, а не с намјером и умишљајем.

 

Опширније читајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана