Страним компанијама улагање у БиХ и даље ризично: Политичка криза и низак стандард отјерали инвеститоре

Драгана Орловић
Страним компанијама улагање у БиХ и даље ризично: Политичка криза и низак стандард отјерали инвеститоре

БАЊАЛУКА - Иако је прилив страних инвестиција у БиХ у првих шест мјесеци ове године већи за 66,2 одсто у односу на исти период лани, тај раст углавном је резултат реинвестирања од стране постојећих компанија, док нови инвеститори и даље избјегавају овдје да послују због политичке кризе и слабе куповне моћи грађана.

Како наводе за “Глас Српске” у Агенцији за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА), у првих шест мјесеци ове године регистровано је 766,2 милиона марака страних улагања. Међутим, раст инвестиција од 66,2 одсто у односу на прошлу годину углавном је, како појашњавају у агенцији, настао због реинвестиција, али и чињенице да су неке дјелатности доживјеле процват и пораст обима пословања током пандемије у прошлој години.

- Све то захтијевало је реинвестирање у постојеће капацитете и њихово проширење - истичу у ФИПА.

На питање да ли су поједини најављени пројекти у овој години пролонгирани или отказани, из ФИПА наводе да су одлуке о инвестирању дуг процес, којем претходе бројне анализе и студије изводљивости, а све то изискује вријеме. Ипак, навели су да је један од пројеката од којег се раније одустало био “Баухаус”.

- Према ранијим наводима, од те инвестиције се одустало због ниског животног стандарда грађана и слабе куповне моћи. Такође, раније су неки инвеститори због политичке нестабилности одустали од улагања у електроенергетске пројекте у БиХ - казали су у ФИПА.

Економиста Александар Љубоја каже за “Глас Српске” да се БиХ никада није могла похвалити већим обимом страних инвестиција, а посебно у данашње вријеме.

- Никада страних инвестиција код нас није било као што су имале посттранзиционе земље, попут Чешке, Словачке, Пољске. Те земље доживјеле су бум у периоду док смо ми били дубоко у политичким превирањима - каже Љубоја.

Према његовим ријечима, усљед свих тих некадашњих, али и данашњих политичких нестабилности, пропустили смо прилику да постанемо мета страним инвеститорима иако за то имамо разне предности.

- Имамо једну компаративну предност, попут близине Европске уније. Ту је затим ниска цијена електричне енергије и енергената, те релативно повољан порески амбијент. Ипак, све повољне компоненте нису довољне да убиједе стране инвеститоре да је овдје стабилно инвестирати - наводи Љубоја. Он подсјећа да је БиХ и пред пандемију вируса корона биљежила минорно учешће страних инвестиција у БДП-у. Додаје и да одавно на овим просторима немамо звучних и великих имена страних инвеститора, као што је то случај у Србији која је за веома кратко вријеме постала шампион по висини страних улагања.

- Усљед сталних трвења између два ентитета и три народа, БиХ никако да крене на пут који би привукао стране инвеститоре. Морамо створити стабилну политичку атмосферу, а затим развити путну мрежу, електроенергетску инфраструктуру, као и све остало што је потребно да бисмо привукли нове инвеститоре - поручио је Љубоја.

Дјелатности

Посматрано по дјелатностима, највише страних инвестиција у овој години у БиХ реализовано је у области финансијске услужне дјелатности.

- Значајна повећања страних инвестиција регистрована су, између осталог, и у трговини на велико - навели су у ФИПА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана