Страхоте јасеновачке опомена будућим генерацијама

Милијана Латиновић
Страхоте јасеновачке опомена будућим генерацијама

Доња Градина - Доња Градина и Јасеновац су мјеста на којима су утихнули животи многих Срба, Јевреја и Рома и о њима морамо говорити како не би били заборављени и како се никада не би поновила историја јасеновачких логора.

Поручено је то јуче из спомен-подручја Доња Градина код Козарске Дубице,  гдје је служен молитвени помен, положени вијенци и запаљене свијеће поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту, Доњој Градини. Међу стотинама окупљених грађана који су дошли да се у тишини помоле за душе невино страдалих били су и они који су на својој кожи осјетили страхоте јасеновачке. Међу њима и старина Миленко Влајинић (90) из дубичког села Драксенић, који је са мајком и сестрама одведен у Јасеновац.

- Устајем и лијежем са истом сликом ужаса у мислима већ деценијама. Чујем јауке, плач дјеце. Пред очима слике, крви, костију, изнемоглих жена и дјеце. До Саве се није могло од лешева. Ни глад ни студен нисам осјећао од страха. Да живим још један живот, не бих ти, синко, могао испричати све страхоте које сам преживио - дрхтавим гласом, са сузама у очима прича Влајинић.

Јасеновачку голготу преживио је и Рајко Јованић (82) из Новог Града коме су усташе у збјегу мучки убиле оца, а брата, мајку и њега одвели и мучили у Јасеновцу.

- Провео сам мјесец у жици у Јасеновцу. Сјећам се казана и коре хљеба које је дијелило нас петоро - казује Јованић.

Предсједница бањалучког Удружења бивших логораша Другог свјетског рата Добрила Кукољ рекла је да је Доња Градина њен други дом, гдје почивају њени бројни рођаци.

- Ово зло, ужас не смије никада никоме да се понови. Страхоте које смо као дјеца преживљавали, а имала сам тада десет година, добро памтим  - истакла је она.

Обраћајући се присутнима предсједник РС Милорад Додик рекао је да је концентрациони логор Јасеновац био државни пројекат Независне државе Хрватске (НДХ) за који никада нико није одговарао и који и данас нема своју званичну категоризацију као геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.
- Страшан је начин на који су убијана дјеца, жене и старци Срби и нема опроста за оне који су то чинили. Ово је мјесто које наводи човјека да ћути, јер нема шта да каже, а сада знам да морамо да говоримо о овоме, да не би било заборављено и однесено у нека тамна мјеста историје и да се на би поновио ужасан бол и јаук, који су могле да чују само крошње изнад нас и небо - рекао је Додик и позвао на мир међу људима, народима и нацијама.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић рекао је да је стално сјећање на мрачни период историје народа на овим просторима опомена и једини начин да се зло никада и никоме више не понови.

- Подсјећање на злочине у Јасеновцу, као и у свим другим нацистичким логорима, једини је начин да се спријечи брисање и ревидирање историје о страдању милиона људи, чији једини гријех је био што су рођени као припадници, за нацисте, "проказаног" народа - навео је Чубриловић.

Предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић истакла је да не смијемо дозволити да се негирају, оправдавају и забораве ови страшни злочини.

- У темељу НДХ били су мржња и расизам, зло које није потпуно нестало са урушавањем те државне творевине - истакла је Гојковићева и додала да је мир одговор српског народа на екстремизам.

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да је Српска морала настати као отпор понављању јасеновачком геноциду, истребљењу српског народа и затирању.

- Србија, као један од гараната Дејтонског споразума, увек ће снажно подржавати РС и овај споразум. Никада неће дозволити да се јасеновачки ужас понови - подвукао је Вулин.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица рекао је да је Јасеновац мајка свих зала на овим просторима.

- То зло и страдање из историјских дубина пулсира и још одређују карактер односа народа и држава које настањују овај несрећни дио Балкана - истакао је Говедарица.

Молитвени помен за невино страдале у Јасеновцу и Доњој Градини служио је епископ бањалучки Јефрем, а прочитане су и јеврејска и ромска молитва. Главни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел рекао је да није вријеме да се ћути о овим злочинима.

- Многе породице које су изгубиле своје најмилије су занемиле, али ти Боже не можеш да останеш нем зато што су непријатељи твоји све гласнији - рекао је Асиел.

Молитву за мучки убијене Роме прочитао је члан Свјетског парламента Рома Драгољуб Ацковић  који је истакао да су на овом мјесту страдали његови сународници само што су били Роми.

У име институција Српске, вијенац на гробном пољу "Тополе" у Спомен-подручју Доња Градина положили су Додик, Чубриловић и Цвијановићева, док је у име институција Србије вијенац положила Гојковићева. Вијенце су положили и изасланик члана Предсједништва БиХ из РС, делегације јасеновачких логораша из Србије и логораша Другог свјетског рата из РС, као и делегације Јевреја из Израела и јеврејских заједница из Српске, те Рома из Србије и РС.

На гробном пољу "Тополе" били су и специјални представник и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк те представници амбасада Русије, САД, Њемачке, Холандије, Србије, Словеније и Велике Британије у БиХ, као и ОЕБС-а и ОХР-а, те делегације локалних заједница у РС.

Јасеновац

И ове године се у Јасеновцу, у Хрватској одржавају три одвојене комеморације, а јуче су се у спомен-парку код споменика "Цвијет"' окупили припадници Јеврејске заједнице. Разлог одвојеним комеморацијама је величање усташтва у Хрватској кроз разне начине, посебно коришћењем усташког поздрава "за дом спремни", како је његова употреба забрањена хрватским Уставом.

- У држави Устав мора бити изнад свега, а у Уставу пише да је поздрав "за дом спремни" неуставан  - рекао је предсједник Координације јеврејских општина Огњен Краус и додао да је у Хрватској на дјелу ревизија прошлости и изједначавање Југославије и НДХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана