Стевандић: Заједнички став да фунционисање Српске не нарушава БиХ

Срна
Стевандић: Заједнички став да фунционисање Српске не нарушава БиХ

БАЊАЛУКА - Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да су сви предсједници политичких партија из Републике Српске на данашњем састанку у Сарајеву са представницима ЕУ и САД имали заједнички и усаглашен став који потврђује да Српска није проблем и да њено функционисање не нарушава БиХ.

Стевандић каже да су представници партија из Српске указали да је проблем у Федерацији БиХ (ФБиХ) која за три године није могла да формира власт и да има легитимне домове народа, као и легитимног представника хрватског народа.

Он је рекао да су представници партија из Републике Српске на састанку демонстрирали опредијељеност да прихвате рјешења која се договоре у ФБиХ између Бошњака и Хрвата, под условом да се поштују права Срба у вези са формирањем клубова народа идентично као и за друге народе.

"Рекли смо да је Република Српска и до сада функционисала и није имала проблема, те да ћемо задржати начине избора члана Предсједништва и предсједника Републике директним и непосредним изборима, као и свих посланика, јер су то свјетска и демократска правила", истакао је Стевандић.

Он је додао да су на састанку изразили неслагање да било ко из ФБиХ намеће начин на који ће Република Српска бирати свог члана Предсједништва БиХ.

"Рекли смо да не намећемо и да нам је потпуно свеједно на који ће се начин у ФБиХ бирати члан Предсједништва БиХ, али да ће се у Републици Српској члан Предсједништва бирати увијек директно, као и предсједник Републике. Рекли смо да не инсистирамо на националном префиксу јер смо потпуно увјерени да ће увијек добити повјерење онај који буде имао највише гласова", навео је Стевандић.

Стевандић истиче да Републици Српској не сметају ти префикси јер је потпуно функционална, за разлику од БиХ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана