Српски "Панцир" први пут гађао циљеве на земљи, а "Пасарс" у ваздуху

Агенције
Српски "Панцир" први пут гађао циљеве на земљи, а "Пасарс" у ваздуху

БЕОГРАД - Припадници 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства Војске Србије извели су на Пасуљанским ливадама гађање из артиљеријско-ракетних система "Пасарс" и "Панцир С1".

- То је део припреме за велику вежбу коју ће Војска Србије извести у октобру - рекао је министар одбране Србије Александар Вулин.

Вулин и замјеник начелника Генералштаба генерал-мајор Петар Цветковић присуствовали су гађању циљева из артиљеријско-ракетних система "Пасарс" и "Панцир С1".

Вулин је истакао да се Војска Србије свакодневно припрема, вјежба и обучава и користи нова средства која има, као што су један од најсавременијих система противваздухопловне одбране – "Панцир", али исто тако и систем домаће производње – "Пасарс".

- Ми се припремамо и вежбамо, и то је посао војске, али ово што сте данас видели је за нас од посебног значаја, јер је ово први пут да "Панцир" гађа по циљевима на земљи, а нулта серија "Пасарса" по циљевима у ваздуху. Такође, ово је део наше припреме за велику вежбу коју ћемо извести у октобру и где ћемо приказати све способности које је Војска Србије успела до сада да постигне - нагласио је Вулин.

Гађању су присуствовали и помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, замјеник команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, начелник Управе за развој и опремање Генералштаба бригадни генерал Милан Поповић, командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства бригадни генерал Тиосав Јанковић.

Противавионски самоходни артиљеријско-ракетни систем "Пасарс" намјењен је за заштиту копнених јединица Војске Србије, првенствено оклопно-механизованих и артиљеријско-ракетних јединица током извођења борбених дејстава, као и одбрану важних објеката и инсталација од дејства из ваздушног простора.

Тај систем ефикасан је у борби против беспилотних летјелица, борбених хеликоптера, крстарећих ракета, нисколетећих авиона, као и за дејства по циљевима на земљи и води.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана