Srpski "Pancir" prvi put gađao ciljeve na zemlji, a "Pasars" u vazduhu

Agencije
Srpski "Pancir" prvi put gađao ciljeve na zemlji, a "Pasars" u vazduhu

BEOGRAD - Pripadnici 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije izveli su na Pasuljanskim livadama gađanje iz artiljerijsko-raketnih sistema "Pasars" i "Pancir S1".

- To je deo pripreme za veliku vežbu koju će Vojska Srbije izvesti u oktobru - rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin i zamjenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković prisustvovali su gađanju ciljeva iz artiljerijsko-raketnih sistema "Pasars" i "Pancir S1".

Vulin je istakao da se Vojska Srbije svakodnevno priprema, vježba i obučava i koristi nova sredstva koja ima, kao što su jedan od najsavremenijih sistema protivvazduhoplovne odbrane – "Pancir", ali isto tako i sistem domaće proizvodnje – "Pasars".

- Mi se pripremamo i vežbamo, i to je posao vojske, ali ovo što ste danas videli je za nas od posebnog značaja, jer je ovo prvi put da "Pancir" gađa po ciljevima na zemlji, a nulta serija "Pasarsa" po ciljevima u vazduhu. Takođe, ovo je deo naše pripreme za veliku vežbu koju ćemo izvesti u oktobru i gde ćemo prikazati sve sposobnosti koje je Vojska Srbije uspela do sada da postigne - naglasio je Vulin.

Gađanju su prisustvovali i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, zamjenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba brigadni general Milan Popović, komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva brigadni general Tiosav Janković.

Protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem "Pasars" namjenjen je za zaštitu kopnenih jedinica Vojske Srbije, prvenstveno oklopno-mehanizovanih i artiljerijsko-raketnih jedinica tokom izvođenja borbenih dejstava, kao i odbranu važnih objekata i instalacija od dejstva iz vazdušnog prostora.

Taj sistem efikasan je u borbi protiv bespilotnih letjelica, borbenih helikoptera, krstarećih raketa, niskoletećih aviona, kao i za dejstva po ciljevima na zemlji i vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana