Српска осјећа бол Срба на Косову и Метохији

Маријана Миљић Бјеловук
Српска осјећа бол Срба на Косову и Метохији

БАЊАЛУКА - Као што Србе на Косову боли када неко напада Републику Српску, тако и нас овдје боли када неко напада њих. То је осјећај припадности једном бићу, народу, за кога не важе никакве границе, рекао је "Гласу Српске" предсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић.

Наиме, пред посланицима републичког парламента 6. јуна наћи ће се резолуција о заштити Срба на Косову и територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије, коју је предложио Стевандић.

- У том документу садржан је став о дешавањима на Косову, које нема легитимитет у Уједињеним нацијама. На Косову је угрожен биолошки опстанак Срба и културно-историјски споменици. Демократска и цивилизацијска достигнућа, тамо, нажалост, не постоје - рекао је Стевандић.

Резолуција о заштити Срба на Косову, наглашава Стевандић, није ништа друго до потврда права српског народа на живот, историју и споменике, те право државе Србије да штити своју територију.

- Мислимо да је нормално да афирмишемо та права јер припадамо истом народу - поручио је Стевандић.

Нагласио је да су представници свих посланичких клубова још на колегијуму за заказивање сједнице парламента гласали да се тај документ нађе пред посланицима.

- Не очекујем да било ко од њих промијени мишљење и на самом заједању - закључио је Стевандић.

У резолуцији се, између осталог, осуђује константно кршење људских права Срба и другог неалбанског становништва на Косову, посебно кршење права на живот и имовину, од стране косовских Албанаца и њихових власти.

- Позивамо представнике међународне заједнице да и они озбиљно осуде кршење људских права Срба и неалбанског становништва на Косову, укључујући и осуду недавне прекомјерне употребе силе од стране косовске полиције приликом насилног уласка у општинске просторије у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, усљед чега је повријеђено више Срба. Ово укључује и процесуирање одговорних јер се формалним осуђивањем без санкционисања само даје легитимитет насиљу - наведено је у документу који је предложио Стевандић.

Даље се позивају представници међународне заједнице да спријече присвајање и уништавање српске културне баштине на Косову.

- Подржавамо напоре Републике Србије у очувању територијалног интегритета и суверенитета који је загарантован међународним правом и Резолуцијом Савјета безбједности Уједињених нација 1244, усвојеном 10. јуна 1999. године. Апелујемо да дипломатски представници Европске уније и САД изврше већи притисак на косовске Албанце да буде примијењен Бриселски споразум у којем се предвиђа успостављање асоцијације/заједнице општина у којима Срби чине већинско становништво на Косову. Сви спорови између српског и албанског народа морају се рјешавати мирним путем уз поштовање достојанства сваког народа - пише у резолуцији.

Сугестије

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да већ постоји парламентарна већина за усвајање приједлога резолуције о заштити Срба на Косову и Метохији и територијалном интегритету и суверенитету Србије, али да су отворени за све сугестије опозиције, медија и осталих.

Нагласио је да ће у тај документ бити уграђене оцјене ситуације на Косову и Метохији, али и обавезе Републике Српске у погледу помоћи.

- Резолуцију предлаже владајућа коалиција и за њу већ имамо подршку, али смо спремни да прихватимо и друге из опозиције који желе да буду дио тог документа - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана