Srpska osjeća bol Srba na Kosovu i Metohiji

Marijana Miljić Bjelovuk
Srpska osjeća bol Srba na Kosovu i Metohiji

BANjALUKA - Kao što Srbe na Kosovu boli kada neko napada Republiku Srpsku, tako i nas ovdje boli kada neko napada njih. To je osjećaj pripadnosti jednom biću, narodu, za koga ne važe nikakve granice, rekao je "Glasu Srpske" predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

Naime, pred poslanicima republičkog parlamenta 6. juna naći će se rezolucija o zaštiti Srba na Kosovu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, koju je predložio Stevandić.

- U tom dokumentu sadržan je stav o dešavanjima na Kosovu, koje nema legitimitet u Ujedinjenim nacijama. Na Kosovu je ugrožen biološki opstanak Srba i kulturno-istorijski spomenici. Demokratska i civilizacijska dostignuća, tamo, nažalost, ne postoje - rekao je Stevandić.

Rezolucija o zaštiti Srba na Kosovu, naglašava Stevandić, nije ništa drugo do potvrda prava srpskog naroda na život, istoriju i spomenike, te pravo države Srbije da štiti svoju teritoriju.

- Mislimo da je normalno da afirmišemo ta prava jer pripadamo istom narodu - poručio je Stevandić.

Naglasio je da su predstavnici svih poslaničkih klubova još na kolegijumu za zakazivanje sjednice parlamenta glasali da se taj dokument nađe pred poslanicima.

- Ne očekujem da bilo ko od njih promijeni mišljenje i na samom zajedanju - zaključio je Stevandić.

U rezoluciji se, između ostalog, osuđuje konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu, posebno kršenje prava na život i imovinu, od strane kosovskih Albanaca i njihovih vlasti.

- Pozivamo predstavnike međunarodne zajednice da i oni ozbiljno osude kršenje ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu, uključujući i osudu nedavne prekomjerne upotrebe sile od strane kosovske policije prilikom nasilnog ulaska u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, usljed čega je povrijeđeno više Srba. Ovo uključuje i procesuiranje odgovornih jer se formalnim osuđivanjem bez sankcionisanja samo daje legitimitet nasilju - navedeno je u dokumentu koji je predložio Stevandić.

Dalje se pozivaju predstavnici međunarodne zajednice da spriječe prisvajanje i uništavanje srpske kulturne baštine na Kosovu.

- Podržavamo napore Republike Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244, usvojenom 10. juna 1999. godine. Apelujemo da diplomatski predstavnici Evropske unije i SAD izvrše veći pritisak na kosovske Albance da bude primijenjen Briselski sporazum u kojem se predviđa uspostavljanje asocijacije/zajednice opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu. Svi sporovi između srpskog i albanskog naroda moraju se rješavati mirnim putem uz poštovanje dostojanstva svakog naroda - piše u rezoluciji.

Sugestije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da već postoji parlamentarna većina za usvajanje prijedloga rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, ali da su otvoreni za sve sugestije opozicije, medija i ostalih.

Naglasio je da će u taj dokument biti ugrađene ocjene situacije na Kosovu i Metohiji, ali i obaveze Republike Srpske u pogledu pomoći.

- Rezoluciju predlaže vladajuća koalicija i za nju već imamo podršku, ali smo spremni da prihvatimo i druge iz opozicije koji žele da budu dio tog dokumenta - rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana