Средоје Новић за “Глас Српске”: Мигрантски талас доноси проблеме којих нико није свјестан

Жељка Домазет
Средоје Новић за “Глас Српске”: Мигрантски талас доноси проблеме којих нико није свјестан

Илегалне миграције које потресају БиХ су крупно, у првом реду безбједносно питање и могу прерасти у далеко озбиљније проблеме него што било ко може претпоставити.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић, истакавши да власт на нивоу БиХ нема рјешење за мигрантску кризу нити сарађује са осталима у БиХ.

- Већ годину упозоравамо да је то веома озбиљно питање, а власт је преспавала цијели овај период. Стиче се утисак да ни Европу није баш пуно ни брига за то што се у БиХ догађа. Нисам сигуран да некима чак и не одговара да БиХ буде стјециште кампова неидентификованих безбједносно сумњивих особа - нагласио је Новић.

* ГЛАС: Многи сматрају да власт на нивоу БиХ у мандату који је на измаку није урадила готово ништа. Гдје смо данас и до чега је БиХ довела ова власт?

НОВИЋ: У извјештају Европске комисије о напретку у БиХ на неколико мјеста јасно је речено шта све није коалиција на нивоу БиХ урадила, од реформе јавне управе, реформских закона, рада на побољшању правосуђа и сузбијању корупције, што довољно говори о њиховом раду. Овим извјештајем пале су у воду све оцјене које су у јавности износили предсједавајући Савјета министара и неки министри који су причали хвалоспјеве о успјесима БиХ. Извјештај је све то демантовао. Ријеч је о власти која нема готово ничим да се похвали, а већ двије године, ако не и дуже, нема коалициону способност да доноси законе. То је упозорење и странцима који су, чак и прије прошлих избора, договорили ко ће чинити ту власт. Сматрали су да ће доћи до процвата БиХ само ако се елиминише СНСД, али од процвата нема ништа, док је БиХ отишла у сасвим другом правцу.

* ГЛАС: Како бисте окарактерисали рад српских министара у Савјету министара и посланика који су власт на нивоу БиХ, а опозиција у Републици Српској?

НОВИЋ: Просто је незамисливо да у току ове године из Савјета министара није дошао ниједан цјеловит реформски закон. Добили смо двије-три измјене и допуне закона. То довољно говори да је Савјет министара потпуно разбијен, што потврђује и недолазак министара на сједнице Дома народа. Немају очигледно шта рећи ни чиме се одбранити.

* ГЛАС: Велики проблем је мигрантска криза. Ријеч је о људима за које се не зна ни ко су, ни какве су им намјере. До чега то може довести и ко би се тим проблемом морао предано бавити?

НОВИЋ: Једна од највећих криза која је погодила БиХ управо је мигрантска криза. Власт на нивоу БиХ је стално тврдила да нам не пријети опасност од миграната, да они у великом броју неће доћи у БиХ, да се то држи под контролом и којекакве глупости. Сада се показало да то није тако. Протест пред Парламентом БиХ довољно говори да је људима у Западној Крајини дошло до грла.

* ГЛАС: Чују се оцјене да је ова мигрантска криза која је задесила БиХ у неку руку навођена?

НОВИЋ: Не треба искључити да је БиХ од стране неких снага унапријед одређена да буде одредиште за многе који не припадају овом поднебљу. Велико ће питање бити шта ће нас снаћи уколико се мигранти опредијеле да масовно траже азил у БиХ. Тада ће тек власти на нивоу БиХ доћи у озбиљна искушења коме и зашто дати азил. Чини ми се да још нема координисане акције. То се видјело и у Савјету министара када министри износе различите ставове о овом питању. Док један министар говори да власт не треба уопште тиме да се бави, други тражи да се то ријеши. Поставља се питање шта даље. Ако треба донијети неке хитне мјере, попут закона или прописа, онда је то морало бити урађено, такорећи, јуче.

* ГЛАС: Да ли се овим проблемом довољно баве безбједносне агенције?

НОВИЋ: У јавности се то не види. Чини ми се да свака агенција на свој начин рјешава та питања. Гранична полиција је у најтежој ситуацији јер се нашла у жижи проблема, а један полицајац покрива 33 километра границе. Као да смо се тек пробудили. Добро јутро, БиХ. То довољно говори гдје смо.

* ГЛАС: Већ је прошла година откако је Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) без икаквог парламентарног надзора. Гдје то води?

НОВИЋ: Искључиву одговорност за овакво стање сноси СДС и њему блиске коалиционе странке СДА и други који су у Представничком дому нелегално и нелегитимно смијенили једног члана из најјаче опозиционе странке СНСД-а, којој по закону припада мјесто предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом ОБА, и изабрали из владајуће странке свог човјека у ту комисију. Да ли су то намјерно и свјесно учинили да би ОБА била потпуно ван контроле, то морају они одговорити. Очигледно да БиХ нема никакав надзор над ОБА, што је још један од доказа да на нивоу БиХ не функционише готово ништа. Уосталом, можда то некоме и одговара, али овакве ствари БиХ ће се обити о главу.

* ГЛАС: Како бисте окарактерисали усвајање закључака у Представничком дому којима је наложено да буде формиран тим од представника ОБА, Агенције за истраге и заштиту (СИПА), Тужилаштва БиХ и Централне изборне комисије који би вршио мониторинг на предстојећим изборима?

НОВИЋ: Такав закључак је незаконит, неуставан и недемократски јер ни у једном закону о СИПА, ни ОБА и Тужилаштву не стоји да они могу надгледати изборе. Они могу спречавати проблеме, физичко онемогућавање избора или достављати оперативне информације, али њихово присуство тамо гдје су биралишта значило би класичан систем полицијско-тужилачке државе. То нигдје у свијету није забиљежено. С друге стране, њихова стална прича како се боре против крађе гласова на изборима је лицемјерна. Невјероватно је да се власт која егзистира већ четири године боји крађе ако су тако добро радили. Ваљда би тако успјешна власт требало да протрчи кроз изборе и да их добије. Човјек се пита, како они дођоше на власт ако су биле толике крађе. Та контрадикторност је готово невјероватна.

* ГЛАС: Шта очекујете од наредних избора?

НОВИЋ: Очекујем да СНСД, ДНС и СП буду побједници на изборима и да у наредне четири године покажу шта значи квалитетно владати.

СИПА

* ГЛАС: Како коментаришете податке да Синдикат СИПА прима новац од неких арапских фирми?

НОВИЋ: Без обзира на то о коме се ради, апсолутно сам против тога да институције на нивоу БиХ, па и ентитета финансира било ко са стране. Да сам директор СИПА или предсједник Синдиката, никада не бих тако нешто прихватио јер ко год финансира нечији рад, важи она стара изрека “Нема ручка џаба”. Они то јако добро знају и јасно је да услуга за услугу иде. Требало би спровести темељну истрагу о томе.

Мектић

* ГЛАС: Како коментаришете тврдње министра безбједности БиХ Драгана Мектића да је МУП РС криминализован?

НОВИЋ: Мектић треба да поднесе пријаву надлежним институцијама против оних за које тврди да су криминализовани. Он под својим окриљем има СИПА која може да спроведе истраге и да сазнања достави Тужилаштву БиХ. Све друго је политичка прича која иде на штету српског народа, а лажне оптужбе су кривично дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана