Смијењена три директора, пријава за пустошење шуме

Марина Чигоја
Смијењена три директора, пријава за пустошење шуме

Бањалука - Директори шумских газдинстава “Романија” из Сокоца Рајко Булајић, “Бирач” из Власенице Игор Вуковић и “Оштрељ-Дринић” Рајко Бањац смијењени су у петак због негативног пословања у прошлој години, док је директор газдинства “Градишка” Веселко Лазић због истог разлога поднио оставку.

У извјештају о пословању “Шума РС” у прошлој години наведено је да је “Романија” имала минус од 1,6 милиона, док је губитак “Бирча” износио 1,4 милиона марака.

Смјене

Смјене је обавио генерални директор “Шума РС” Срђан Љубојевић на приједлог Надзорног одбора, који је у петак одржао ванредну сједницу у Бањалуци. Љубојевић је истакао да не очекује проблеме у спровођењу одлука о смјенама, као што се догодило раније када је Булајић одбио да се повинује идентичној одлуци.

- Нема никаквих индиција да би могло бити проблема. Смјене нису обављене на пречац и самим тим што је из Сокоца дошао приједлог за именовање Бојана Тошића, логично је да је ствар под контролом. Могуће је да неко има мало веће изливе емоција, али ми на то не можемо утицати - казао је Љубојевић.

На функције смијењених директора биће именовани вршиоци дужности који ће руководити газдинствима до избора директора.

- За в.д. директора “Романије” биће именован Бојан Тошић, “Бирча” Самојко Палангетић, “Градишке” Милан Средојевић, а “Оштрељ-Дрнића” Недељко Гајић. Ова именовања су привременог карактера и на идућој сједници Надзорног одбора, која је заказана за 10. април, биће отворена редовна конкурсна процедура за именовање директора ових организационих дијелова “Шума РС” - казао је Љубојевић.

У прошлој години негативно је пословало и Шумско газдинство “Јахорина” из Пала које је остварило губитак од 2,6 милиона марака, али в.д. директора није смијењен јер је именован прије неколико мјесеци послије хапшења његовог претходника.

- Негативан резултат имала су и шумска газдинства “Мајевица” из Лопара, “Панос” из Вишеграда, “Зеленгора” из Калиновика, те Истраживачко-развојни пројектни центар Бањалука. Овим газдинствима остављен је рок од шест мјесеци да поправе пословање - казао је Љубојевић.

Он је рекао да је дио губитака у “Шумама РС” дијелом оправдан, прије свега због повећања стопа пореза и доприноса.

- По том основу повећана су издвајања за 3,7 милиона, колико износи и губитак предузећа у прошлој години. Ипак, то не оправдава губитак, јер је он добрим дијелом настао и из субјективних разлога. Губитку су умногоме кумовала и ненаплаћена потраживања. Било је случајева да је роба испоручивана без закључених уговора, а у великом броју случајева нису подигнуте тужбе за наплату потраживања - нагласио је Љубојевић и додао да ће у свим организационим јединицама у којима утврде сличне неправилности бити покренуто питање одговорности руководства.

Предсједник Надзорног одбора “Шума РС” Синиша Перковић рекао је да су на сједници разматране само двије тачке - финансијски извјештаји шумских газдинстава и спровођење закључака Владе РС, којима је прецизирано да директори газдинстава која су пословала са великим губицима буду смијењени.

- Смјене су обављене с циљем консолидације предузећа и један су од начина да се изађе из дугова. Директор “Шума РС” донијеће одлуку о покретању кривичне одговорности против смијењених директора уколико за тим буде потребе - казао је Перковић и додао да ће на редовној сједници Надзорног одбора заказаној за уторак детаљно разматрати извјештај о пословању “Шума РС” у прошлој години.

Пријава тужилаштву

Упоредо са смјенама директора шумских газдинстава, Центар јавне безбједности Бањалука поднио је у петак бањалучком Окружном тужилаштву извјештај против девет особа осумњичених да су пустошењем шума оштетили буџет РС за 103.366 марака.

Према незваничним информацијама, пријављени су предсједник Комисије за концесије РС Предраг Aшкрабић, сувласник предузећа “Орланда” и радник предузећа “Жуна” из Бањалуке Aлександар Вулин, ревирник у шумском газдинству “Бањалука” Момчило Удовичић, чувар у истом предузећу Драган Раца и шеф пословне јединице “Војне шуме” у газдинству “Бањалука” Раденко Иванковић. Пријављени су и радник у предузећу “Ђукић” Бањалука Момчило Ђукић, директор предузећа “Роквић нискоградња” из Приједора Мирослав Роквић, директор фирме “Дика компани” из Приједора Бранка Кечан и директор “Геопројекта” из Бањалуке Слободан Вишњић.

Њима се на терет стављају кривична дјела злоупотреба службеног положаја и овлашћења, пустошење шума, фалсификовање или уништавање пословних и трговачких књига и несавјестан рад у служби.

Извор близак истрази рекао је “Гласу Српске” да је Aшкрабић осумњичен да је незаконито донио одлуку и дао сагласност на закључење уговора о концесији са више предузећа за изградњу и коришћење туристичко-спортско-рекреативног комплекса и на тај начин тим фирмама омогућио да оштете буџет РС за 103.366 марака.

Вулин се терети да је супротно Закону о шумама организовао сјечу 1.265 стабала јохе запремине око 298 метара кубних и противправно зарадио 16.200 марака. Вулин је осумњичен да је исјечено дрво искористио за прављење погребних сандука и огревно дрво.

Ђукићу се на терет ставља да је подстрекавао Вулина на крчење наведене шуме и да није евидентирао у пословне евиденције уговор о извођењу радова. Удовичић је осумњичен да је супротно Закону о шумама одобрио Вулину крчење без претходно прибављеног одобрења “Шума РС” и газдинства “Бањалука”.

Раца и Иванковић се терете да нису евидентирали незакониту сјечу шуме, а Роквић да није евидентирао уговор о извођењу радова између предузећа и плаћање по наведеном уговору. Кечан се терети да је прикрила уговор о извођењу радова и пословни однос са лицем Д. К.

Вишњићу се на терет ставља да није евидентирао у пословне евиденције рачун који је испостављен предузећу за извршене геодетско-техничке радове на снимању ситуационог плана за израду пројекта и урбанистичко-техничких услова на подручју језера на Мањачи.

Запослени

У “Шумама РС” тренутно је запослено 4.196 радника, а према процјенама око 1.000 је вишак.

Одговарајући на питање новинара да ли ће бити смањења броја запослених, Љубојевић је рекао да је то тешко очекивати и да ће радије ићи на проширивање дјелатности.

- Са оволиком стопом незапослености било би врло тешко сад отпуштати људе, тако да ћемо покушати да пронађемо нове дјелатности - рекао је Љубојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана