Смањењем царинских стопа до већег извоза

Жељка Домазет
Смањењем царинских стопа до већег извоза

Сарајево - Министарство спољне трговине и економских односа БиХ планира да донесе нову одлуку о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа за извозно оријентисане компаније у БиХ.

Како је најављено из овог министарства, она би требало да буде усвојена најкасније до краја августа 2018. године, након што се обаве стручне консултације са свим релевантним институцијама, како са државног, тако и ентитетског нивоа.

Према ријечима министра спољне трговине и економских односа Мирка Шаровића, министарство се на овај корак поново одлучило јер су ове олакшице током прошле године донијеле низ позитивних ефеката, који су се директно одразили на реални сектор у БиХ. 

- Ријеч је о 57 тарифних линија које је користило више од 200 компанија у БиХ. Ми смо извукли резултате само за 23 највећа, а резултати показују да су ове компаније само по основу суспензије царинских стопа запослиле више од 1.200 радника и да су повећале извоз на тржишта ЦЕФТА, ЕУ и трећих земаља за преко 150 милиона марака - истакао је Шаровић, додајући да су ове компаније, због ових подстицајних мјера, у своје нове погоне, реконструкцију и набавку машина само током прошле године уложиле око 50 милиона марака.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић подржао је поновно доношење ове одлуке јер, како је појаснио, очигледно се ради о позитивним мјерама које је на својој кожи осјетило око 40.000 радника у БиХ.

- Саслушане су потребе привреде, захтјеви и потребе послодаваца и власника фирми, и изашло им се у сусрет колико је то било могуће. То је систем који ћемо и даље примјењивати, јер се показао као успјешан - рекао је Васић, додајући да ово ове мјере нису довеле и до смањења прихода у буџетима, јер је оно компензовано повећањем производње и извоза.

Он је нагласио како се нада да ће новом одлуком бити обухваћено више привредних грана, те да ће поред компанија из металског, текстилног, прехрамбеног, обућарског и хемијског сектора, и друга предузећа у наредном периоду убирати, како је рекао, “плодове ових одлука”. 

Власник предузећа “Санино” из Дервенте Радован Пазуревић сматра да овакве мјере имају смисла, јер су се директно одразиле на готово све сегменте пословања предузећа. 

- Сектор кожа-текстил-обућа запошљава више од 40.000 радника. Вриједност њиховог извоза у првих пет мјесеци ове година била је већа од 680 милиона марака. Повећање вриједности извоза у односу на прошлу годину биљежи стопу од преко три одсто, што није мало - рекао је Пазуревић, напомињући како постоји још доста проблема који муче привреднике, наводећи као примјер проблем мањка кадрова и квалификованих радника.++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана