Шеф дипломатије ЕУ: Унија ни у кризи не заборавља на западни Балкан, БиХ може да рачуна на 74 милиона евра помоћи

Танјуг
Шеф дипломатије ЕУ: Унија ни у кризи не заборавља на западни Балкан, БиХ може да рачуна на 74 милиона евра помоћи

БРИСЕЛ - Шеф дипломатије Европске уније Жосеп Борел оцјењује да у вријеме борбе са ”кризом без преседана” каква је пандемија вируса корона ЕУ не заборавља на грађане са западног Балкана.

Борел у свом блогу пише да ЕУ у борби против кризе Ковида-19 и њених посљедица ”мора да покаже шта стварно значи европска и глобална солидарност”.

- Солидарност не може бити смо ријеч која не подразумијева и обавезу - каже Борел.

Напомињући да ЕУ у тренуцима одговора на кризу “не забораваља и грађане са Западног Балкана”, Жосеп Борел подсјећа да је Унија објавила пакет фискалне помоћи земљама региона у висини од 38 милиона евра ”хитне помоћи” за набавку медицинске опреме, њен транспорт и тренутне потребе грађана.

- Додатно, ЕУ ће преусмјерити 374 милиона евра за социјални и економски оправак региона када се криза оконча, а како би се сачувала радна мјеста, предузећа, социјална давања и наставио живот људи након пандемије - наводи Борел.

У односу на остале партнере са Западног Балкана, ЕУ је ка Србији усмјерила највишу суму како тренутне помоћи (15 милона евра) тако и накнадног ”пакета за опоравак”( 78 милиона евра).

За хитне потребе борбе против вируса корона БиХ је од ЕУ добила седам милона евра, Албанија четири милиона евра, Црна Гора три милиона евра, Сјеверна Македонија четири милиона евра и Косово пет милиона евра.

Када је у питању социјално економски опоравак БиХ може да рачуна на 74 милиона евра ЕУ помоћи, Албанија на седам милиона помоћи, Црна Гора на 50 милона евра, Сјеверна Македонија на 62 милиона евра и Косово на 63 милиона евра.

- Западни Балкна може да рачуна на солидарност ЕУ и то не само у кризим временима - наглашава Борел.

Шеф дипломатије ЕУ подсјећа да је ЕУ главни донатор, инвеститор и трговински партнер Западног Балкана, а да је од 2014. године до данас помогла грађане региона са донацијама у виси од 1 милијарде евра.

- Вријеме је будемо озбиљни у солидарности и сарадњи. Морамо да радимо заједно, помажући једни друге, јер нико не може сам да изађе на крај са тренутном ситуацијом - закључује Борел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана