СДС највише трошио у изборној кампањи

Свјетлана Тадић
СДС највише трошио у изборној кампањи

Бањалука - Највише новца у изборној 2012. потрошио је СДС, слиједе га СНСД и ПДП, а све три странке имале су много веће расходе од прихода у тој години и прекорачиле трошкове за предизборну кампању.

Показала је то ревизија годишњих финансијских извјештаја и постизборних финансијских извјештаја сачињених након локалних избора коју је објавила Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ.

СДС је у 2012. години остварио приход од 1,46 милиона, а расход од 3,41 милион КМ. Приходи СНСД-а достигли су 2,56 милиона, а расходи 3,23 милиона КМ. ПДП је у 2012. инкасирао 646.148, а потрошио 899.996 КМ.

Ревизијом је утврђено да су све три партије кршиле Закон о финансирању политичких странака и Изборни закон и да нису испоштовале раније препоруке ревизије. Ревизори су утврдили да је СДС остварио забрањене прилоге, јер је без плаћања закупнине или по повољнијим условима користио општинске просторе. Утврђено је и да је СДС приходе евидентирао у мањем износу од остварених, те да није плаћао порезе и доприносе на исплате особама које нису чланови странке. СДС је прекршио закон и због прекорачења трошкова изборне кампање за локалне изборе. Трошкови су износили 810.562 иако је према ЦИК-у за те намјене могао да потроши 772.923 КМ.

Ревизори су утврдили да СНСД није пријавио неновчане донације физичког и правног лица у виду бесплатног коришћења простора, а као и код СДС-а утврђено је да су користили општинске просторије без накнаде или по повољнијим условима. Утврђено је да СНСД није исказао приходе од издавања пословног простора у Лакташима у износу од 1.200 КМ, а да је приходе из буџета исказао у мањем износу од остварених за 14.571 КМ. СНСД није у својим пословним књигама и финансијском извјештају исказао ни све трошкове закупа. Ова странка је за изборну кампању потрошила 1,41 милион КМ, што је за 436.388 више од дозвољеног износа.

ПДП није успоставио потпуне и тачне евиденције о расходима и обавезама, а утврђено је и да је исплаћивао новчану помоћ, а да није уплатио порез и доприносе. Странка није евидентирала трошкове закупа и трошкове пропаганде у укупном износу од 1.370 КМ, док је увећала обавезе према телевизији ОСМ. ПДП је у сврху предизборне кампање потрошио 458.288, што је за 16.501 КМ више у односу на дозвољени лимит.

Закон о финансирању политичких странака је кршио и ДНС, који је у Теслићу под повољнијим условима користио општински пословни простор, а није ни плаћао порез и доприносе на средства исплаћена физичким лицима. Утврђено је да је странка на име потрошеног горива у више градова исплатила око 25.000 марака особама које немају аутомобиле. ДНС је за кампању потрошио 253.542 КМ, што је скоро двоструко мање од дозвољеног износа.

СП је прекршио Закон о финансирању политичких странака, јер је по основу отписа обавеза примио неновчану донацију предузећа "Компекс" у износу од 21.703 марке, иако је лимит био 12.240 КМ. И ова странка је без накнада користила општинске просторије у појединим локалним самоуправама и није плаћала порез и доприносе на накнаде исплаћене физичким лицима. Утврђено је и да СП дугује 80.000 КМ фирми "6. новембар" из Зворника. СП је у изборној

кампањи потрошио мање новца него што је имао право.

Некадашња Демократска партија прекршила је Закон о финансирању политичких странака, јер није успоставила потпуну евиденцију о расходима и финансијски извјештај није поднијела у форми коју је прописао ЦИК. ДП није исказао трошак и обавезу по основу пореза и доприноса на готовинске исплате у износу од 11.925 КМ. ДП је за кампању потрошио 92.792, што је испод лимита који је одредио ЦИК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана