Сатлер: Нова хуманитарна криза на зиму

Срна
Сатлер: Нова хуманитарна криза на зиму

САРАЈЕВО - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер изјавио је да ће се на зиму десити још једна хуманитарна криза када је ријеч о миграцијама и да треба предузети одређене кораке како би се то предуприједило.

“ЕУ је снажно ангажована на питању миграција на западном Балкану и БиХ. Увјерен сам да ћемо и даље пружати подршку, али желимо да видимо и снажнији ангажаман домаћих власти”, рекао је Сатлер новинарима након представљања рада домаћих институција у управљању миграцијама одржаног у оквиру дипломатског дијалога о могућности међународне подршке за развој процедура у БиХ да се носи са нелегалним миграцијама.

Констатујући да је одређени напредак у вези са управљањем миграцијама учињен, Сатлер је рекао да треба и даље радити на изградњи и додатном јачању капацитета, те равномјернијој расподјели терета миграција како би се избјегла још једна хуманитарна криза на зиму.

Он је додао да Савјет министара у том контексту треба да додијели Министарству безбједности одговарајуће капацитете који ће омогућити даље управљање миграцијама, што је један од захтјева ЕУ.

Министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић рекао је да су скупу присуствовали представници великог броја амбасада, међународних организација, као институција из БиХ, општина и два кантона у којима је најизраженија мигрантска криза.

“Управљање миграцијама је подигнуто на значајно виши ниво у односу на стање од прије годину дана”, рекао је Цикотић и навео да је број миграната знатно смањен и да је све квалитетнија координација свих учесника у том процесу.

Цикотић је додао да је, уз подршку ЕУ, Европске комисије и великог броја међународних организација, у току градња кампа Липа, за који је рекао да ће бити врста модела за привремени прихватни центар за мигранте не само у БиХ, већ у ширем региону.

Данашњи скуп организовало је Министарство безбједности у Савјету министара уз подршку аустријске организације “Хилсверк интернешнел”.

Генерални менаџер “Хилсверка” Стефан Фриц рекао је да ова организација у БиХ спроводи пројект који је подржало Федерално министарство унутрашњих послова Аустрије уз подршку највећег донатора Европске комисије, пренијели су федерални медији.

“Циљ овог пројеката је превенција илегалних миграција на подручје БиХ и западног Балкана и даље у ЕУ. Радимо прије свага кроз јачање капцитетета у земљама региона, а приступ се темељи искључиво на потребама”, објаснио је Фриц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана