Резиденције у Алжиру и Кенији у рукама БиХ

Ведрана Кулага
Резиденције у Алжиру и Кенији у рукама БиХ

САРАЈЕВО - БиХ би ускоро требало да постане нови власник дипломатске имовине у Алжиру и Кенији, а која је била у власништву бивше СФРЈ и која и данас има велику вриједност.

Наведено је то у најновијој информацији о раду Заједничког комитета за расподјелу дипломатско-конзуларне имовине бивше СФРЈ од 2018. до априла 2019. године, коју је усвојио Савјет министара БиХ на сједници прошле седмице.

Та стечена имовина у Алжиру једно је од отворених билатералних питања БиХ и Хрватске. Амбасада је у расподјели припадала у једнаким дијеловима БиХ и Хрватској, а тренутно је не користи нити једна земља. Ријеч је о резиденцији на атрактивној локацији, чија је вриједност процијењена на 600.000 долара.

Хрватска се, након примопредаје, изјаснила да није заинтересована да ту некретнину користи, а иако БиХ нема представништво у Алжиру и покрива то подручје из Француске, још није све завршено, због чега, како и пише у документу, БиХ не може да евентуално донесе одлуку о отварању ДКП-а у Алжиру док не буде стављена тачка на књижење и папирологију.

Дио информације посвећен је амбасади бивше СФРЈ у Кенији, која се такође налази на атрактивној локацији у близини предсједничке палате.

- Министарство иностраних послова БиХ у координацији са Амбасадом БиХ у Египту, која нерезидентно покрива Републику Кенију, приводи крају све активности на укњижењу имовине у власништво БиХ. Предузете су и мјере како би се објекат очувао и одржавао на адекватан начин, а за вођење техничких и административних послова ангажован је радник како би се омогућила лакша и бржа комуникација са представницима власти - пише у информацији.

Наглашено је и да је тај дио Африке био изузетно интересантан за фирме из БиХ које су имале значајне уговоре, посебно када је ријеч о грађевинарству и увозу сировина. Амбасада БиХ у Каиру сматра да то, имајући у виду да је мисија БиХ у Јужној Африци затворена, представља значајне и битне разлоге за покретање процедуре отварања дипломатског представништва БиХ.

- БиХ је преузимањем објеката по основу сукцесије бивше СФРЈ у Алжиру и Најробију стекла репрезентативну имовину за дипломатско представљање на афричком континенту, који је тренутно минимално покривен. Надлежни би, на приједлог МИП-а, требало да донесу одлуку која би била полазни основ за даље поступање са преузетом имовином - закључено је у акту који је добио подршку министара.

Анексом Споразума о питањима сукцесије бивше републике уређена је расподјела дипломатско-конзуларне имовине, а у посљедњем пресјеку стоји да се послови одвијају без већих проблема, иако се ушло у фазу у којој су те процедуре доста компликованије.

У Савјету министара БиХ су истакли да су овлашћени представник БиХ у Заједничком комитету и ресор иностраних послова задужени да наставе активности на реализацији предстојећих обавеза комитета за расподјелу дипломатско-конзуларне имовине бивше СФРЈ.

Анализа

БиХ има 56 дипломатско-конзуларних представништва, односно 44 амбасаде, шест генералних конзулата и шест мисија при међународним организацијама. Анализа коју је прије неколико година израдило Министарство иностраних послова је показала да БиХ има највише амбасада у арапским земљама, али да од већине њих није имала велике користи, због чега би неке могле бити угашене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана