Произвођачи огревног дрвета на ивици опстанка: Труне роба тешка стотину милиона евра

Анита Јанковић Речевић
Произвођачи огревног дрвета на ивици опстанка: Труне роба тешка стотину милиона евра

БАЊАЛУКА - Огревно дрво вриједно око стотину милиона евра пропада у складиштима, а произвођачи из Српске упозоравају надлежне да ће штета бити огромна уколико рампа за извоз што прије не буде подигнута, јер је потражња на домаћем тржишту далеко мања у односу на лагеровану робу.

 

Саговорници “Гласа” кажу да је ситуација у коју су запали због забране извоза пелета и огревног дрвета коју је Савјет министара БиХ донио прије готово три мјесеца, више него алармантна те да је упитан опстанак више од 160 домаћих фирми и око 3.500 радних мјеста.     

Предсједник Удружења дрвопрерађивача дрвних сортимената ниже вриједности РС у оснивању Ђорђе Бркић тврди да су предузећа која производе огревно дрво и потпалу колатерална штета забране извоза.

- У стовариштима имамо робу вриједну око 100 милиона евра која локалном становништву просто не треба јер је наше тржиште већ подмирено. Тај вишак требало је да продамо купцима у иностранству, са којима смо склопили уговоре још у фебруару за цијелу годину, а он труне.

Палете са цјепаницама лагероване су под отвореним небом, изложене киши и сунцу, тако да је добар дио дрвета већ почео да труне - жали се Бркић, додајући да им пријете тужбе ино-купаца због непоштовања уговора.

Он каже да од надлежних захтијевају да се одмах стави ван снаге одлука о забрани извоза огревног дрвета, потпале и потпаљивача, те да је дрвне сортименте ниже вриједности потребно раздвојити од пелета као што је учињено са брикетом.

- Иако смо са Привредном комором РС постигли договор око јединствене цијене палете огревног дрвета од 180 КМ плус ПДВ-а, што је на нивоу од прошле године, потражња за нашом робом је изостала због чега сматрамо да су наши захтјеви потпуно оправдани - рекао је Бркић.

Директор и власник бијељинске фирме “ВС комерц”, која запошљава око стотину радника, Витомир Ћато каже да на лагеру има велике количине енергента које нема коме пласирати.

- Домаћи купци купују, али капацитети фирме су далеко већи од интереса нашег становништва. До сада сам робу извозио у Њемачку и Аустрију, имао дугогодишње уговоре који су сада угрожени. Ових мјесеци смо некако гурали, надали се да ће забрана престати, али сада смо на ивици пуцања и не знамо шта даље - прича Ћато.

Дрвопрерађивачка фирма “Рудежа” из Фоче на лагеру има више од 3.000 палета огревног дрвета, а купци из иностранства којима нису испоручили уговорену робу већ су почели да им шаљу опомене пред тужбу.

- Тренутна ситуација је више него ужасна. Од иностраних купаца смо прије забране увоза узели аванс од 240.000 евра, а робу још нисмо испоручили. Сад и да ми траже те паре, немам јер сам потрошио да подмирим трошкове фирме. Запошљавамо 25 радника и не знам шта рећи тим људима, већ сада не раде у пуном капацитету, долазе тек три пута седмично - прича власник поменуте фирме Зоран Томовић и додаје да палету огревног дрвета продаје по цијени од 150 КМ, чак испод предложеног износа, али да купаца нема јер су грађани Фоче одавно подмирени огревом.

Радикални потези

Ђорђе Бркић нагласио је да надлежнима остављају рок до петка за проналажење рјешења, те да ће у супротном бити принуђени на радикалне потезе.

- У недјељу имамо састанак на којем ће нам се придужити и угрожени превозници, чији камиони стоје јер не возе нашу робу, као и дио колега из ФБиХ. Уколико се ништа не ријеши договорићемо датум када одјављујемо фирме, распуштамо раднике и излазимо у мирне протесте - тврди Бркић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана