Притужба на рад тужиоца у предмету Силос

Г. М.
Притужба на рад тужиоца у предмету Силос

Сиднеј - Секретар Удружења логораша РС из Сиднеја Ђорђо Шувајло поднио је Суду БиХ жалбу због тога што су од убиства логораша из логора "Силос" Милана Крстића, Ранка Варагића и Славише Капетине прошле 23 године, а правосуђе БиХ још ништа није учинило у том предмету.

- Против надлежног тужиоца Тужилаштва БиХ Зорице Ђурђевић поднио сам притужбу Канцеларији дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) - казао је Шувајло. Он је од Суда БиХ раније тражио одговоре на питања зашто нису процесуирани војник Друге бутмирске чете Армије РБиХ Мустафа Дивјан звани Едо, када је познато да је он убио Капетину и Варагића и припадник јединице војне полиције из Бутмира звани Феђа, који је убио Крстића.

- У одговору који ми је стигао из Суда нема ништа ново. Поновили су ранију одлуку, а нема ни ријечи о мојим примједбама, иако сам 2013. године инспекторима Агенције за истраге и заштиту (SIPA) дао све потребне информације с циљем расвјетљавања злочина почињених над Србима на подручју Тарчина и Храснице - каже Шувајло.

Оптужница у том предмету подигнута је у децембру 2015. године, али је Суд БиХ није прихватио него је пребацио на нижи, Кантонални суд у Сарајеву.

И Александар Крстић, Миланов син, који живи у Мелбурну у Аустралији, послао је отворено писмо Тужилаштву и Суду БиХ, Агенцији за истраге и заштиту (SIPA) и организацији Амнести интернешнел, наводећи да је убица познат и у случају убиства његовог оца.

Шувајло је и у својој књизи "1335 дана" детаљно описао злочине и иживљавања у логору "Силос", као и убиство Милана Крстића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана