Превозници прекидају протест

Милијана Латиновић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Превозници ће прекинути протест а колико сутра биће формирана радна група која чији је задатак да сагледа рјешења у окружењу те да те моделе покушамо примјенити и код нас.

Рекао је то предсједник Удружења превозника РС Никола Грбић након данашњег састанка с министром саобраћаја и веза РС Недељком Ћорићем.

- Превозници су веома битан привредни субјекат коме треба помоћи јер смо дошли у веома тешку ситуацију. Видјећемо наредних дана у ком правцу ће ићи та помоћ, да ли као субвенција за гориво или у виду плаћања пореза и доприноса - истакао је Грбић, нагласивши да превозници разумију да је ситуација тешка и да ни Влада нема новца, али да без помоћи не могу.

Ћорић је рекао да су Влада Српске и Народна скупштина РС донијеле одлуке у циљу рјешавања ових проблема и подсјетио да за њих није било разумијевања на нивоу БиХ.

- Наша мјера у том тренутку била је да се иде на укидање акциза како би помогли свима. Са превозницима имамо коректну сарадњу, сагледавамо све проблеме али већина њих се везује за ниво БиХ а не за ентитетски ниво. Договорили смо се да формирамо радну групу и видјећемо у ком правцу ће ићи све даље одлуке. Није логично да је цијена горива виша данас у РС у односу на неке земље у окружењу, с обзиром на то да је прије поремећаја на тржишту цијена код нас била значајно нижа - рекао је Ћорић.

Нагласио је да су уговори који су раније потписани највећи проблем превозника, а који не могу да се миејњају.

- У вриејме потписивања тих уговора цијене горива чиниле су 30 одсто трошкова пословања, а данас већ 80 процената, што превознике доводи у немогућу ситуацију - упозорио је Ћорић. Додао је и да су услови на граничним прелазима немогући, осим дужине чекања, несхватљиво је да, каже Ћорић, нема услова за личну хигијену возача који сатима, па и данима чекају. Радну групу, додао је, чиниће представници ресорног министарства, Удружења превозника и Привредне коморе РС.


Превозници широм Републике Српске паркирали су јуче камионе у знак протеста због енормно високих цијена горива због којих су, како кажу у дебелом минусу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана