Превозници неће возити и точити гориво док се проблем не ријеши, позивају и грађане да им се придруже

Милијана Латиновић
Превозници неће возити и точити гориво док се проблем не ријеши, позивају и грађане да им се придруже

БАЊАЛУКА - Превозници широм Републике Српске паркирали су јутрос камионе у знак протеста због енормно високих цијена горива због којих су, како кажу у дебелом минусу и остаће на паркинзима све док се неко од надлежних не јави и не нађе рјешење.

Рекао је то "Гласу Српске" предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић нагласивши да од јутрос превозници нити точе гориво нити возе робу.

- Камиони не иду на утовар. Чекамо позив из надлежних институција како бисмо нашли неко рјешење и добили помоћ јер је тренутна цијена горива, које учествује и до 80 одсто у реализацији нашег посла, неподношљива. Нисмо чак ни на нули већ далеко испод нуле. Жеља нам је да ово завршимо данас, али уколико нас не позову да нађемо адекватно рјешење остајемо паркирани до даљњег - поручио је Грбић.

Нагласио је да су губици превозника огромни, али да су ипак имали слуха за све остале и нису блокирали саобраћај већ само паркирали камионе свако на своме паркингу.

Превозник из Билеће Жељко Братић казао је да раде само они који су јутрос већ били натоварени или су на путу.

- Они су отишли на истовар а сви остали стоје. Тешко је израчунати колики су губици, јер ми готово из дана у дан добијамо нову цијену горива. Ми не можемо за толико да поскупимо превоз и нема нас нигдје. Свако наше поскупљење истопи нова цијена горива, тако да је боље не радити него радити - рекао је Братић.

Иста је ситуација и у Сарајевско-романијској регији гдје је већина паркирала шлепере.

- Доста возила је на путу, али кад се врате и они ће стати. Ово је покушај превозника да анимирамо мало ширу јавност јер то што је нафта 3,61 КМ и биће и четири марке није само проблем превозника већ свих грађана, свих потрошача. Сматрам да би требали у овај бојкот да се укључе и сви грађани Републике Српске, у супротном рашће цијена превоза а и цијене производа на полицама маркета биће све више – поручио је превозник из Сокоца Бориша Рајић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана