Представници РС у заједничким институцијама: Нема преноса надлежности ни промјена Устава, приједлог СДП-а апсурдан

ГС
Представници РС у заједничким институцијама: Нема преноса надлежности ни промјена Устава, приједлог СДП-а апсурдан

БАЊАЛУКА - Приједлог амандмана на Устав БиХ које је предложио Клуб посланика СДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, а којима се, између осталог, уводе функције "предсједника и два потпредсједника БиХ", као и "премијера БиХ" нема никакву шансу да буде усвојен нити ће бити било каквог преноса надлежности.

Поручили су то представници Републике Српске у заједничким институцијама након што је СДП у Парламент БиХ упутио предлог амандмана на Устав којима би дошло до измјена надлежности и односаизмеђу институција БиХ и ентитета.

Шеф Српског клуба у Представничком дому Парламента БиХ Ненад Стевандић оцијенио је да је СДП приједлозима амандмана кренуо у немогућу мисију, јер добро знају да за то нема сагласности најмање два народа и једног ентитета.

- Право је чудо да господа из СДП-а нису примијетила да се држава уништава параобајвештајним и обавјештајним дејством колега из СДА који креирају афере, прислушкују, подмећу и баве се пословима који су изван било каквог законског, логичког и нормалног - рекао је Стевандић Срни.

Умјесто сређивања стања у држави и професионализацији институција које већ постоје, Стевандић је истакао да су се одлучили да све то прескоче и крену у немогућу мисију, јер добро знају да нема сагласности најмање два народа и једног ентитета, односно више од половине оних који се питају у БиХ.

Стевандић ово сматра политичким скретањем у немању храбрости да се позабаве правим проблемима у нашем друштву, него се, како је нагласио, врло парадоксално покушавају наметнути у смислу неке наднационалне босанске непостојеће опције која нема свој легитимитет ни у попису становништва, ни уставном устројству БиХ.

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ сматра апсурдним и неприхватљивим СДП-ов приједлог те поручила да нема никакву шансу да буде усвојен.

- Приједлог амандмана на Устав БиХ, које је предложио СДП БиХ, нема никакву шансу да буде усвојен и претпостављам да неће проћи ну комисијску фазу Представничког дома. То значи да се ради о још једној у низу политичких пустих жеља ове странке којима она покушава да скрене пажњу на себе и свој политички програм - рекла је Бурсаћева за Срну.

Према њеним ријечима, до које је мјере приједлог амандмана апсурдан и неприхватљив најбоље илуструје један од приједлога у вези са надлежношћу нивоа БиХ, а који према идеји СДП-а, обухвата "и све друге надлежности које се уређују законом", што се не може наћи нити у једној озбиљној, сложеној земљи.

- Осим што се оваквим приједлозима губе драгоцјено вријеме и енергија, додатно се дезавуише јавност, посебно у ФБиХ, јер се као разлог за подношење ових амнадмана наводи захтјев институција ЕУ, што уопште није тачно - нагласила је Бурсаћева.

Она је оцијенила да је приједлог СДП-а занимљив и вриједан пажње само утолико што се њиме директно признаје да неке од институција које тренутно функционишу на нивоу БиХ, као што су Суд и Тужилаштво БиХ, немају уставно упориште, па би они овим приједлогом да их "поуставе".

- Оваквим приступом промјенама Устава ова странка обезвређује политички дијалог и сам значај процеса уставних промјена у БиХ - закључила је Бурсаћева.

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић поручио је да у овом тренутку нема шансе за усвајање измјена Устава БиХ како их предлаже Клуб посланика СДП-а БиХ у Представничком дому.

- У овом тренутку апсолутно нема шансе преносити надлежности са Предсједништва БиХ на неку владу коју планира СДП - рекао је Митровић за Срну.

Он је истакао да су Уставом БиХ јасно дефинисана овлаштења Предсједништва БиХ и Савјета министара.

- Тако да овај приједлог амандмана СДП-а сигурно неће наићи на подршку - увјерен је Митровић, подсјећајући да је за измјену Устава у БиХ потребна сагласност сва три конститутивна народа, чега у овом случају нема.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић је казао да је порука СДП-у на кратка и јасна – то је апсолутно неприхватљиво.

Он каже да је одрживо само дејтонско уређење БиХ, са три конститутивна народа и два ентитета чије су надлежности јасно дефинисане, те да не долази у обзир увођење предсједника, потпредсједника и премијера БиХ.

- Овакви приједлози су непотребни и штетни. Јасно је да такви амандмани неће проћи у Парламенту БиХ, а у вријеме када БиХ има пад свих економских показатеља, приједлог драстичног повећавања броја посланика у оба дома Парламента је, благо речено, неодговоран - истиче Бореновић.

Бореновић каже да ће посланици ПДП-а гласати против овог приједлога на сједници Представничког дома 9. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана