Predstavnici RS u zajedničkim institucijama: Nema prenosa nadležnosti ni promjena Ustava, prijedlog SDP-a apsurdan

GS
Predstavnici RS u zajedničkim institucijama: Nema prenosa nadležnosti ni promjena Ustava, prijedlog SDP-a apsurdan

BANjALUKA - Prijedlog amandmana na Ustav BiH koje je predložio Klub poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a kojima se, između ostalog, uvode funkcije "predsjednika i dva potpredsjednika BiH", kao i "premijera BiH" nema nikakvu šansu da bude usvojen niti će biti bilo kakvog prenosa nadležnosti.

Poručili su to predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama nakon što je SDP u Parlament BiH uputio predlog amandmana na Ustav kojima bi došlo do izmjena nadležnosti i odnosaizmeđu institucija BiH i entiteta.

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić ocijenio je da je SDP prijedlozima amandmana krenuo u nemoguću misiju, jer dobro znaju da za to nema saglasnosti najmanje dva naroda i jednog entiteta.

- Pravo je čudo da gospoda iz SDP-a nisu primijetila da se država uništava paraobajveštajnim i obavještajnim dejstvom kolega iz SDA koji kreiraju afere, prisluškuju, podmeću i bave se poslovima koji su izvan bilo kakvog zakonskog, logičkog i normalnog - rekao je Stevandić Srni.

Umjesto sređivanja stanja u državi i profesionalizaciji institucija koje već postoje, Stevandić je istakao da su se odlučili da sve to preskoče i krenu u nemoguću misiju, jer dobro znaju da nema saglasnosti najmanje dva naroda i jednog entiteta, odnosno više od polovine onih koji se pitaju u BiH.

Stevandić ovo smatra političkim skretanjem u nemanju hrabrosti da se pozabave pravim problemima u našem društvu, nego se, kako je naglasio, vrlo paradoksalno pokušavaju nametnuti u smislu neke nadnacionalne bosanske nepostojeće opcije koja nema svoj legitimitet ni u popisu stanovništva, ni ustavnom ustrojstvu BiH.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać smatra apsurdnim i neprihvatljivim SDP-ov prijedlog te poručila da nema nikakvu šansu da bude usvojen.

- Prijedlog amandmana na Ustav BiH, koje je predložio SDP BiH, nema nikakvu šansu da bude usvojen i pretpostavljam da neće proći nu komisijsku fazu Predstavničkog doma. To znači da se radi o još jednoj u nizu političkih pustih želja ove stranke kojima ona pokušava da skrene pažnju na sebe i svoj politički program - rekla je Bursaćeva za Srnu.

Prema njenim riječima, do koje je mjere prijedlog amandmana apsurdan i neprihvatljiv najbolje ilustruje jedan od prijedloga u vezi sa nadležnošću nivoa BiH, a koji prema ideji SDP-a, obuhvata "i sve druge nadležnosti koje se uređuju zakonom", što se ne može naći niti u jednoj ozbiljnoj, složenoj zemlji.

- Osim što se ovakvim prijedlozima gube dragocjeno vrijeme i energija, dodatno se dezavuiše javnost, posebno u FBiH, jer se kao razlog za podnošenje ovih amnadmana navodi zahtjev institucija EU, što uopšte nije tačno - naglasila je Bursaćeva.

Ona je ocijenila da je prijedlog SDP-a zanimljiv i vrijedan pažnje samo utoliko što se njime direktno priznaje da neke od institucija koje trenutno funkcionišu na nivou BiH, kao što su Sud i Tužilaštvo BiH, nemaju ustavno uporište, pa bi oni ovim prijedlogom da ih "poustave".

- Ovakvim pristupom promjenama Ustava ova stranka obezvređuje politički dijalog i sam značaj procesa ustavnih promjena u BiH - zaključila je Bursaćeva.

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović poručio je da u ovom trenutku nema šanse za usvajanje izmjena Ustava BiH kako ih predlaže Klub poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu.

- U ovom trenutku apsolutno nema šanse prenositi nadležnosti sa Predsjedništva BiH na neku vladu koju planira SDP - rekao je Mitrović za Srnu.

On je istakao da su Ustavom BiH jasno definisana ovlaštenja Predsjedništva BiH i Savjeta ministara.

- Tako da ovaj prijedlog amandmana SDP-a sigurno neće naići na podršku - uvjeren je Mitrović, podsjećajući da je za izmjenu Ustava u BiH potrebna saglasnost sva tri konstitutivna naroda, čega u ovom slučaju nema.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je kazao da je poruka SDP-u na kratka i jasna – to je apsolutno neprihvatljivo.

On kaže da je održivo samo dejtonsko uređenje BiH, sa tri konstitutivna naroda i dva entiteta čije su nadležnosti jasno definisane, te da ne dolazi u obzir uvođenje predsjednika, potpredsjednika i premijera BiH.

- Ovakvi prijedlozi su nepotrebni i štetni. Jasno je da takvi amandmani neće proći u Parlamentu BiH, a u vrijeme kada BiH ima pad svih ekonomskih pokazatelja, prijedlog drastičnog povećavanja broja poslanika u oba doma Parlamenta je, blago rečeno, neodgovoran - ističe Borenović.

Borenović kaže da će poslanici PDP-a glasati protiv ovog prijedloga na sjednici Predstavničkog doma 9. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana