Породице траже казне за скривање предмета

Жељка Домазет
Породице траже казне за скривање предмета

Сарајево - Они који скоро деценију одуговлаче истраге убистава Ристе Југовића, Срђана Кнежевића и Жељка Марковића морају да одговарају јер је и заташкавање злочина и опструисање истраге кривично дјело и они који то чине су на неки начин саучесници ових кривичних дјела.

Рекао је то "Гласу Српске" Миро Југовић, син убијеног директора Српског осигуравајућег друштва "Јахорина" Ристе Југовића, нагласивши да је недопустиво да годинама нема оптужнице против оних који су убили и наредили убиство његовог оца.

- Породице којима десет година бацају прашину у очи учиниће све да се коначно открију починиоци и наручиоци ових тешких убистава. Недопустиво је да неко у ладици држи ове предмете толико година и да породице немају никакву сатисфакцију. Ваљда ће некада неки тужилац подићи оптужнице, а судија пресудити убицама и наредбодавцима - казао је Југовић и додао да ће породице истрајати у борби да истина угледа свјетло дана.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да је Тужилаштво БиХ прије осам година од Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву добило оригиналне предмете истрага убистава Кнежевића, Југовића и Марковића, које је до тада водило тужилаштво у Источном Сарајеву. Осим што ништа није урађено на откривању починилаца убистава, Тужилаштво БиХ је крило да су код њих ти предмети. Да су предмети у Тужилаштву БиХ Кошарац је сазнао од предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милана Тегелтије.

- Чињеница да се нико у Тужилаштву не запита шта је са тим предметима и да тужиоци никоме не одговарају што у ладицама осам година пада прашина по овим предметима није ништа друго него доказ неодговорности и бахатости правосудних институција на нивоу БиХ. Такво Тужилаштво и Суд никоме не требају, јер под изговором независности прикривају свој нерад - рекао је Кошарац.

Казао је да очекује и реакцију породица убијених Кнежевића, Марковића и Југовића и да ће у наредном периоду организовати састанак са њима да би поднијели пријаву дисциплинском тужиоцу како би били санкционисани тужиоци који су зауставили истраге о убиствима и који су сакрили преузете предмете.

- Не само породице, него и грађани Источног Сарајева траже да се процесуирају и одговарају они који су наредили и извршили ове монструозне ликвидације. Истина се мора сазнати - нагласио је Кошарац.

У Тужилаштву БиХ рекли су да ће на питања у вези са нерјешавањем ових предмета одговорити током наредних дана. Раније су саопштили да је истрага у току, али да Тужилаштво није донијело наредбе о преузимању надлежности, нити посебне наредбе о спровођењу истраге. Окружно тужилаштво у Источном Сарајеву доставило је предмете о овим кривичним дјелима Тужилаштву, које их је припојило другим кривичним предметима.

Замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ раније је изјавио да Тужилаштво није поступило по Закону о кривичном поступку јер су били дужни да се на основу стања списа одреде да ли су или нису надлежни за поступање у конкретним предметима.

Југовић, који је био генерални директор Српског осигуравајућег друштва "Јахорина", убијен је 10. марта 2002. године у дворишту породичне куће у Палама, а Кнежевић, који је био замјеник начелника ЦЈБ Источно Сарајево, 7. августа 1998. године у Палама, испред зграде у којој је живио. Марковић, који је био начелник ЦЈБ Српско Сарајево, убијен је 24. септембара 2002. у дворишту породичне куће на Сокоцу.

Тегелтија

Милан Тегелтија је рекао да је, након питања Сташе Кошарца о томе шта је са предметима убистава, доставио одговор да се они налазе у Тужилаштву БиХ, без икакве намјере да улази у суштину предмета и ток истраге.

- Предмети се налазе у Тужилаштву БиХ и ако су породице и они који су заинтересовани за тај предмет незадовољни начином поступања према том предмету, ако сматрају да се предметима не посвећује довољна пажња и да се на њима не ради, могу да поднесу пријаву Канцеларији дисциплинског тужиоца ВСТС-а. Тек тада ће се утврдити да ли је ријеч о застоју субјективне или објективне природе - казао је Тегелтија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана