Почиње изборна трка, гласање 2. октобра

Жељка Домазет
Почиње изборна трка, гласање 2. октобра

Сарајево - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ расписала је јуче локалне изборе и одлучила да ће бити одржани 2. октобра.

Уз одлуку о расписивању избора, ЦИК је усвојио упутство о роковима и редослиједу изборних активности за учеснике у изборном процесу. Изборне активности стартују 7. маја, када почиње рок за пријем на овјеру политичких странака и независних кандидата. Од 5. јуна ће почети да тече рок за пријаву коалиција, односно листа независних кандидата. Период предавања кандидатских листа је од 22. јуна до 4. јула.

- У поноћ између 3. и 4. маја закључен је централни бирачки списак у који је уписано 3.345.486 бирача, што је за око 66.000 више него 2014. године када су одржани општи избори - казао је предсједник ЦИК-а Ахмет Шантић.

Регистровани гласачи ће бирати 131 начелника општина и десет градоначелника и одборнике у локалним парламентима.

Шантић је подсјетио да право да се кандидују имају лица која до затварања бирачког списка имају пријављено пребивалиште у изборној јединици у којој се желе кандидовати. Он је нагласио да ће спровођење локалних избора коштати око осам милиона марака, од чега су четири милиона марака обезбијеђена из буџета институција БиХ, а остатак треба да обезбиједе локалне заједнице.

- Већина јединица локалне самоуправе испунила је ту законску обавезу и крајње је вријеме да то ураде и они који то још нису учинили јер доводе у питање изборе у тим општинама - истакао је Шантић.

Прецизирао је да општине Градишка, Србац, Језеро, Ново Горажде и Билећа још нису усвојиле буџете, док у Бугојну није обезбијеђено довољно новца за изборе. Од власти у Сребренику и Источном Мостару нису добијене информације о стању њихових буџета.

ЦИК није расписао изборе за Мостар, а Шантић је истакао да ће то учинити када за то буду стечени законски услови. Напоменуо је да још нема договора за одржавање локалних избора у Мостару и апеловао на политичке странке да постигну консензус о измјенама Изборног закона како би локални избори у највећем херцеговачком граду били одржани први пут послије осам година.

На питање да ли би избори у Мостару, ипак, могли бити одржани 2. октобра ако би измјене Изборног закона одмах биле усвојене, Шантић је рекао да је отворена и та могућност и да то зависи од Парламента БиХ.

- Што брже донесу те измјене, ми ћемо имати више времена да се припремимо. Ми наше активности можемо убрзати, имамо капацитета да све стигнемо, али опет све зависи од тог закона - рекао је Шантић и додао да 90.000 бирача у Мостару, међу којима је и он, немају могућност да гласају и да то није у реду.

Од ових избора кандидатима за одборнике у локалним скупштинама биће теже доћи до мандата, јер су прошле седмице усвојене измјене Изборног закона БиХ које предвиђају да цензус на страначкој листи за освајање мандата на локалним изборима буде подигнут са пет на десет одсто.

Иностранство

Ахмет Шантић је навео да је донесена и одлука о гласању у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ. У којим градовима ће бити организовано гласање биће познато накнадно на основу броја уписаних бирача који желе да искористе то право.

Одлука на изборима

- 57 скупштина општина и начелника општина у РС

- 6 скупштина градова и градоначелника у РС (Бањалука, Приједор, Бијељина, Добој, Зворник и Требиње)

- 74 општинска вијећа и начелника општина у ФБиХ

- 4 градска вијећа и градоначелника у ФБиХ (Бихаћ, Тузла, Зеница и Широки Бријег)

- Скупштина Брчко дистрикта

Редослијед изборних активности

7. мај - почиње пријем на овјеру политичких странака и независних кандидата

5. јун - почиње пријава коалиција, односно листа независних кандидата

22. јун - 4. јул - рок за предају кандидатских листа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана