Пензије стижу из буџета РС

Марина Чигоја
Пензије стижу из буџета РС

Бањалука - Пензије у Српској од идуће године требало би да буду исплаћиване из буџета РС с циљем побољшања стања у пензијско-инвалидском систему и обезбјеђења редовности исплате пензија.

Влада РС разматрала је јуче на тематској сједници информацију о финансијској одрживости пензијског система и приједлог мјера Одбора за праћење стања у области ПИО Народне скупштине РС.

Премијер РС Жељка Цвијановић рекла је да је приоритет да буде обезбијеђена редовност исплате пензија и извршена консолидација цјелокупног система, те да се иде ка рјешењу које би омогућило повећање или ванредно усклађивање пензија.

- У септембру би требало да буду донесени закони који би од почетка идуће године омогућили прелазак на трезорски систем пословања. То би значило да је буџет тај који преузима обавезу за измирење пензија и Фонд ПИО не би био изложен сталним задужењима и плаћању камата - казала је Цвијановићева.

Нагласила је да је у посљедња два или три мјесеца било одређених кашњења при исплати пензија и да би исплата из трезора била већа гаранција за њихову редовност. Појаснила је да би у случају преласка на трезорско пословање приходи од доприноса за ПИО ишли директно у буџет РС, а не у Фонд ПИО, који би обављао обраду података.

Скупштински Одбор за праћење стања у области ПИО затражио је повећање стопе доприноса за ПИО за један одсто и увођење платних разреда, наводећи да се доприноси у РС углавном уплаћују на најнижу плату од 370 КМ. Влада није прихватила те приједлоге, а Цвијановићева је рекла да повећање доприноса тренутно није спојиво са мјерама економске политике којима се планира ићи ка растерећењу привреде.

- Умјесто нових намета привреди врло јасно смо преузели обавезе за редовност измирења пензија и рекли да ће новац за то бити обезбијеђен из буџета РС - нагласила је Цвијановићева.

Предсједник скупштинског Одбора за праћење стања у области ПИО Илија Стеванчевић рекао је да је стање тешко и да се Фонд ПИО у посљедње три године задуживао за исплату пензија.

- Затражили смо да буде уведен трезорски начин исплате пензија као што су то урадиле земље у окружењу. Укупно смо предложили 17 мјера, а Влада је већину прихватила - казао је Стеванчевић.

Цвијановићева је рекла да је, с циљем побољшања стања у области ПИО, закључено и да се више пажње посвети борби против рада на црно и сиве економије. Како би то било спроведено у дјело, закључено је да се морају обезбиједити много већа овлашћења, али и ефикасност контролних органа.

Највећи проблем са којим се суочавао Фонд ПИО је дуг за доприносе који је премашио 405 милиона КМ, због чега је био присиљен да се задужује код комерцијалних банака како не би била угрожена редовна исплата пензија.

Стиже мајски чек

Фонд ПИО РС почео је јуче исплату пензија за мај којом је обухваћено 248.937 корисника. Пензије се исплаћују за 204.891 корисника у Српској и 44.046 у иностранству. За исплату пензије потребно је 81,3 милиона у нето, односно 82,5 милиона КМ у бруто износу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана