Откочен процес набавке вакцина у БиХ

Срна
Откочен процес набавке вакцина у БиХ

САРАЈЕВО - Савјет министара усвојио је данас одлуке којима је откочен процес набавке вакцина за грађане БиХ, међу којима и споразум са компанијом "Астра Зенека" којим се омогућава да вакцине тог произвођача стигну током марта у БиХ, саопштено је из Министарства цивилних послова у Савјету министара.

У саопштењу се наводи да је одобрен амандман на Уговор о набавци вакцина између Савјета министара и Глобалне алијансе за вакцине, као потребан услов за наставак процеса набавке вакцина посредством "Ковакс" механизму, који треба да потврди и Предсјеништво БиХ.

Одобрен је Споразум између Савјета министара и "Астра Зенека" о одштети компаније којим се омогућава да вакцине тог произвођача стигну у марту кроз жКоваксж, као и Уговор о обештећењу од "Ковакса" који се односи на додатне услове "Фајзер/Бионтек".

Савјет министара донио је и одлуку о допунама одлуке о ослобађању од обрачуна и плаћања индиректних пореза и враћању већ плаћених индиректних пореза на опрему и средства донирана од домаћих и међународних субјеката за потребе превенције, сузбијања и отклањања епидемије проузроковане вирусом корона, којом се омогућава да директне набавке, мимо међународних споразума, буду ослобођене индиректних пореза.

"Овим су испуњени сви додатни услови који су тражени за почетак испорука вакцина купљених у оквиру жКоваксж механизма. БиХ је уговор са жКоваксомж потписала 18. септембра 2020. године и тада је наручено 1.232.000 доза вакцина, за шта је из буџета ентитета плаћено 12.997.600 долара", прецизира се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да су одлуке донесене на захтјев Министарства цивилних послова у Савјету министара, након што су надлежне здравствене власти дале позитивно мишљење на акте које им је упутило то министарство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана