Осуђеници и даље без премјештаја

Г. М.
Осуђеници и даље без премјештаја

Сарајево - Амандмани и измјене Закона о извршењу кривичних санкција ФБиХ још нису у процедури у Представничком дому Парламента ФБиХ јер их нико није ни предложио на дневни ред, иако су у Федералном министарству правде обећали да ће тај процес бити окончан до краја јуна.

Каже то саговорник "Гласа Српске" из Федералне владе и додаје да то сигурно неће бити учињено ускоро.

- То питање неће бити ријешено прије годишњих одмора. Непознато је да ли ће бити на дневном реду и кад почну јесења засједања Парламента ФБиХ - каже он.

Српска је обезбиједила законску основу да може да прими све осуђенике из РС који служе затворске казне у ФБиХ, а имају пребивалиште у Српској. У РС је Закон о кривичним санкцијама измијењен у складу са европским нормама које прописују да осуђеници казну треба да служе ближе породици.

На састанку представника ентитетских министарства правде који је одржан у мају, из Федералног министарства правде обећали су да ће до краја јуна путем амандмана измијенити свој закон како би то било могуће реализовати, али то није урађено.

Помоћник министра правде РС Перо Дуњић за "Глас Српске" каже да је упутио званичан допис федералном Министарству правде у вези са договором и обећањем да ће до краја јуна бити спроведена законска процедура о том питању.

У зеничком затвору на Васкрс су претучени затвореници браћа Ненад и Предраг Бајић, и Синиша Бабић, који су разочарани нерјешавањем проблема.  Предраг Бајић каже да је на допусту и да страхује од повратка у затвор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана