Оскрнављена спомен-плоча убијеним Србима у Челебићу

Срна
Оскрнављена спомен-плоча убијеним Србима у Челебићу

ЛИВНО - Спомен-плоча у Челебићу код Ливна за више од 400 Срба из овог и околних села, које су усташе убиле 1941. године, оскрнављена је усташким симболима.

Удружење “Огњена Марија Ливањска” осудило је скрнављење спомен-плоче и позвало надлежне органе да се укључе у истрагу.

Из Удружења су рекли да им је мир и радост, које још осјећају послије божићних и новогодишњих празника, нарушила “ненадана тама црног спреја” којим је прије неколико дана ишарана плоча на споменику.

“Позивамо полицију и остале надлежне органе да овај напад истраже, а локалне, кантоналне и остале нивое власти да га најоштрије осуде. Тама мржње овдје никада и никоме није донијела добро”, рекао је Срни Милош Дамњановић из Удружења.

Спомен-плоча у Челебићу оскрнављена је прије неколико дана усташким симболима исписаним црним спрејем.

Он је истакао да су споменик и плочу, који су већ страдали у ратним и поратним дејствима, обнављали много труда и љубави од 2013. године као дуг прецима, а од комшија није било примједби, него је чак било и подршке.

Упитао је коме је сада сметала спомен-плоча у селу Челебићи која чува сјећање на цивилен побијене у челебићкој школи или бачене у јаму Бикушу у данима око Огњене Марије 1941. године.

“Питамо се зашто? Каквом уму може сметати успомена на невине жртве на мјесту гдје су закопане кости више од 300 страдалих, док се преостале жртве налазе у јами Бикуши изнад села. Неко је нашао за сходно да спомен-плочу оскрнави баш оним симболима које су носили они који су их ту и закопали”, пита Дамњановић.

Он вјерује да се оваквог потеза стиде сви људи који у Бога вјерују и који га се плаше.

У масовној гробници у селу Челебић налазе се посмртни остаци више од 400 Срба које су усташе заклале, убиле на други начин или су их живе бацале у јаму безданку Бикушу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана