Oskrnavljena spomen-ploča ubijenim Srbima u Čelebiću

Srna
Oskrnavljena spomen-ploča ubijenim Srbima u Čelebiću

LIVNO - Spomen-ploča u Čelebiću kod Livna za više od 400 Srba iz ovog i okolnih sela, koje su ustaše ubile 1941. godine, oskrnavljena je ustaškim simbolima.

Udruženje “Ognjena Marija Livanjska” osudilo je skrnavljenje spomen-ploče i pozvalo nadležne organe da se uključe u istragu.

Iz Udruženja su rekli da im je mir i radost, koje još osjećaju poslije božićnih i novogodišnjih praznika, narušila “nenadana tama crnog spreja” kojim je prije nekoliko dana išarana ploča na spomeniku.

“Pozivamo policiju i ostale nadležne organe da ovaj napad istraže, a lokalne, kantonalne i ostale nivoe vlasti da ga najoštrije osude. Tama mržnje ovdje nikada i nikome nije donijela dobro”, rekao je Srni Miloš Damnjanović iz Udruženja.

Spomen-ploča u Čelebiću oskrnavljena je prije nekoliko dana ustaškim simbolima ispisanim crnim sprejem.

On je istakao da su spomenik i ploču, koji su već stradali u ratnim i poratnim dejstvima, obnavljali mnogo truda i ljubavi od 2013. godine kao dug precima, a od komšija nije bilo primjedbi, nego je čak bilo i podrške.

Upitao je kome je sada smetala spomen-ploča u selu Čelebići koja čuva sjećanje na civilen pobijene u čelebićkoj školi ili bačene u jamu Bikušu u danima oko Ognjene Marije 1941. godine.

“Pitamo se zašto? Kakvom umu može smetati uspomena na nevine žrtve na mjestu gdje su zakopane kosti više od 300 stradalih, dok se preostale žrtve nalaze u jami Bikuši iznad sela. Neko je našao za shodno da spomen-ploču oskrnavi baš onim simbolima koje su nosili oni koji su ih tu i zakopali”, pita Damnjanović.

On vjeruje da se ovakvog poteza stide svi ljudi koji u Boga vjeruju i koji ga se plaše.

U masovnoj grobnici u selu Čelebić nalaze se posmrtni ostaci više od 400 Srba koje su ustaše zaklale, ubile na drugi način ili su ih žive bacale u jamu bezdanku Bikušu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana