Ошап Гаћановић: Ако не буде укинута одлука о Чајничком јеванђељу идемо на суд

Срна
Ошап Гаћановић: Ако не буде укинута одлука о Чајничком јеванђељу идемо на суд

БАЊАЛУКА - Члан Комисије за очување националних споменика БиХ из Републике Српске Анђелина Ошап Гаћановић потврдила је Срни да је због великих научних пропуста, правних неправилности и незаконито спроведених поступака на дневни ред Комисије ставила Одлуку “Покретно добро - Чајничко јеванђеље које се чува у музеју Цркве Успења Богородице и Цркве Вазнесења Христовог у Чајничу”.

Гаћановићева је навела да је допис Секретаријата за вјере Републике Српске, у коме се указује на све неправилности, запримљен, те да је због овог дописа, а и дописа Митрополије дабробосанске са истим захтјевом, ставила на дневни ред укидање ове одлуке из 2013. године.

Она је истакла да, упркос свим доказима које је изнијела о незаконитости ове одлуке, воља да се она укине не постоји, поготово код бошњачког члана Комисије.

Гаћановићева је навела да је Одлука из 2013. године, осим великих научних пропуста, такође пуна правних неправилности, а и спроведена је незаконитим поступком.

-Првенствено, Комисија је приступила проглашењу националним спомеником дјело које је већ било заштићено, што је супротно Пословнику о раду, члан 35. Наиме Комисија је била дужна да ову петицију одбаци и не приступа изради нове. Такође, основни правни поступак Комисије, а то је прибављање става власника, Српске православне цркве, није спроведено, а није извршен ни увид у добро - појаснила је Гаћановићева.

У одлуци се, указала је она, наводе лажни подаци о правном поступку који је спроведен ради израде одлуке, те има низ правних неправилности.

Према њеним ријечима, једна од најважнијих озбиљних пропуста због којих се Одлука из 2013. године може сматрати неважећом јесте то што је у Службеном гласнику БиХ објављена другачија од оне која је усвојена на сједници.

-Израда нове одлуке и поновно проглашење дјела спомеником спроведено је кроз низ незаконитих радњи са јасном намјером промјене суштине Чајничког јеванђеља, што није посао Комисије, него науке. Уколико Комисија сама смјеста не укине ову одлуку, случај ће свој епилог добити на суду - поручила је српски члан Комисије за очување националних споменика.

Секретаријат за вјере Републике Српске, реферишући се на случај Чајничког јеванђеља, оцјењује да је Комисија за очување националних споменика БиХ узурпирала своја овлаштења и на тај начин постала неконтролисани центар моћи.

У анализи Одлуке “Покретно добро - Чајничко јеванђеље које се чува у музеју Цркве Успења Богородице и Цркве Вазнесења Христовог у Чајничу”, Секретаријат је утврдио пропусте који обеснажују ову одлуку као јавни документ објављен у Службеном гласнику БиХ 2013. године.

Секретаријат сматра да је једини начин да се изађе из ове ситуације стављање ван снаге Одлуке о проглашењу Чајничког јеванђеља националним спомеником из 2013. године.

Повезани текстови:

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/gacanovicev-odlukom-o-cajnickom-jevandjelju-komisija-krade-identitet-i-kulturu-srpskog-naroda/447846

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/osap-gacanovic-cajnicko-jevandjelje-vlasnistvo-spc-i-njenih-vjernika/444121

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/crkvena-opstina-cajnice-cajnicko-jevandjelje-pripada-spc-i-srpskom-narodu/447954

https://www.glassrpske.com/cir/drustvo/vijesti/republicki-sekretarijat-za-vjere-vlade-rs-komisija-postala-nekontrolisani-centar-moci/451399

https://www.glassrpske.com/cir/plus/teme/otimanjem-tvrtka-i-jevandjelja-do-bosnjackog-identiteta/444860

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана