Ошап Гаћановић: Одлуком о Чајничком јеванђељу комисија краде идентитет и културу српског народа

Срна
Ошап Гаћановић: Одлуком о Чајничком јеванђељу комисија краде идентитет и културу српског народа

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Члан Комисије за очување националних споменика БиХ из Републике Српске Анђелина Ошап Гаћановић упутила је захтјев овој комисији за укидање Одлуке “Покретно добро-Чајничко јеванђеље које се чува у Музеју цркве Успења Богородице и Цркве Вазнесења Христовог у Чајничу” јер дискредитује и вријеђа Српску православну цркву и православне вјернике.

Гаћановићева је у захтјеву у који је Срна имала увид навела да је ову одлуку од 25. априла 2013. године нужно прогласити неважећом с обзиром да је у процесу припреме дошло до озбиљних пропуста и правно недопустивих ситуација, као и зато што је одлука написана нетачно, идеолошки, пристрасно и не уобзирује све научне изворе.

Она захтијева неодложно укидање ове штетне, дискриминишуће и понижавајуће одлуке од преостала два члана због свих правних недостатака уговора и процедура, ангажовања лица која су у блиским рођачким и пословним везама са чланом Комисије.

Одлуку је потребно укинути и због правних и стручних пропуста и нетачности, некомпетенције аутора који ју је израдио, посебно због њене идеолошке обојености и неутврђивања свих научних извора, кршења кодекса цркве Вазнесења Христовог у Чајничу.

Осим тога, упозорила је она, аутор одлуке је узео себи за право да самостално пише и доноси личне закључке у Одлуци, без научног утемељења.

Она је истакла да неукидањем ове одлуке Комисија престаје да буде институција која штити културна добра сва три народа БиХ.

“Комисија усвајањем ове одлуке престаје да буде државна институција која штити културу свих народа који живе у БиХ и дискредитује своју стручност и објективност. Усвајањем одлуке постаје идеолошка институција која има преферентан народ и културу и учествује у крађи идентитета и културе српског народа у БиХ”, упозорила је Гађановићева.

Према њеним ријечима, Комисија усвајањем ове одлуке постаје дио подухвата о стварању непостојеће писмености босанске редакције и дискредитује и вријеђа Српску православну цркву и православне вјернике.

Она је напоменула да су разлози за укидање одлуке достављени и из Српске православне цркве, Епархија дарбобосанске, која је власник добра и Владе Републике Српске, односно Министарства за просвјету и културу која је задужена за имплементацију мјера заштите добра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана