Ošap Gaćanović: Ako ne bude ukinuta odluka o Čajničkom jevanđelju idemo na sud

Srna
Ošap Gaćanović: Ako ne bude ukinuta odluka o Čajničkom jevanđelju idemo na sud

BANjALUKA - Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH iz Republike Srpske Anđelina Ošap Gaćanović potvrdila je Srni da je zbog velikih naučnih propusta, pravnih nepravilnosti i nezakonito sprovedenih postupaka na dnevni red Komisije stavila Odluku “Pokretno dobro - Čajničko jevanđelje koje se čuva u muzeju Crkve Uspenja Bogorodice i Crkve Vaznesenja Hristovog u Čajniču”.

Gaćanovićeva je navela da je dopis Sekretarijata za vjere Republike Srpske, u kome se ukazuje na sve nepravilnosti, zaprimljen, te da je zbog ovog dopisa, a i dopisa Mitropolije dabrobosanske sa istim zahtjevom, stavila na dnevni red ukidanje ove odluke iz 2013. godine.

Ona je istakla da, uprkos svim dokazima koje je iznijela o nezakonitosti ove odluke, volja da se ona ukine ne postoji, pogotovo kod bošnjačkog člana Komisije.

Gaćanovićeva je navela da je Odluka iz 2013. godine, osim velikih naučnih propusta, takođe puna pravnih nepravilnosti, a i sprovedena je nezakonitim postupkom.

-Prvenstveno, Komisija je pristupila proglašenju nacionalnim spomenikom djelo koje je već bilo zaštićeno, što je suprotno Poslovniku o radu, član 35. Naime Komisija je bila dužna da ovu peticiju odbaci i ne pristupa izradi nove. Takođe, osnovni pravni postupak Komisije, a to je pribavljanje stava vlasnika, Srpske pravoslavne crkve, nije sprovedeno, a nije izvršen ni uvid u dobro - pojasnila je Gaćanovićeva.

U odluci se, ukazala je ona, navode lažni podaci o pravnom postupku koji je sproveden radi izrade odluke, te ima niz pravnih nepravilnosti.

Prema njenim riječima, jedna od najvažnijih ozbiljnih propusta zbog kojih se Odluka iz 2013. godine može smatrati nevažećom jeste to što je u Službenom glasniku BiH objavljena drugačija od one koja je usvojena na sjednici.

-Izrada nove odluke i ponovno proglašenje djela spomenikom sprovedeno je kroz niz nezakonitih radnji sa jasnom namjerom promjene suštine Čajničkog jevanđelja, što nije posao Komisije, nego nauke. Ukoliko Komisija sama smjesta ne ukine ovu odluku, slučaj će svoj epilog dobiti na sudu - poručila je srpski član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Sekretarijat za vjere Republike Srpske, referišući se na slučaj Čajničkog jevanđelja, ocjenjuje da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uzurpirala svoja ovlaštenja i na taj način postala nekontrolisani centar moći.

U analizi Odluke “Pokretno dobro - Čajničko jevanđelje koje se čuva u muzeju Crkve Uspenja Bogorodice i Crkve Vaznesenja Hristovog u Čajniču”, Sekretarijat je utvrdio propuste koji obesnažuju ovu odluku kao javni dokument objavljen u Službenom glasniku BiH 2013. godine.

Sekretarijat smatra da je jedini način da se izađe iz ove situacije stavljanje van snage Odluke o proglašenju Čajničkog jevanđelja nacionalnim spomenikom iz 2013. godine.

Povezani tekstovi:

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/gacanovicev-odlukom-o-cajnickom-jevandjelju-komisija-krade-identitet-i-kulturu-srpskog-naroda/447846

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/osap-gacanovic-cajnicko-jevandjelje-vlasnistvo-spc-i-njenih-vjernika/444121

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/crkvena-opstina-cajnice-cajnicko-jevandjelje-pripada-spc-i-srpskom-narodu/447954

https://www.glassrpske.com/cir/drustvo/vijesti/republicki-sekretarijat-za-vjere-vlade-rs-komisija-postala-nekontrolisani-centar-moci/451399

https://www.glassrpske.com/cir/plus/teme/otimanjem-tvrtka-i-jevandjelja-do-bosnjackog-identiteta/444860

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana