Од понедјељка можемо у кафиће, фризерске салоне и на тренинге, али према одређеним правилима

ГС
Од понедјељка можемо у кафиће, фризерске салоне и на тренинге, али према одређеним правилима

БАЊАЛУКА - Институт за јавно здравство Републике Српске издао је упутство за кафиће, ресторане и роштиљнице, али и за фризерске и козметичке салоне и друге занатске радње које од 11. маја почињу са радом, као и за јавни међуградски и градски превоз фитнес центре, али и предшколске установе.

Кафићи и ресторани

Према упутству Института кафићи, ресторани и роштиљнице рад могу организовати искључиво у баштама објеката.

Радно вријеме треба да буде омогућено од седам до 19 часова, а столови у башти постављени тако да постоји дистанца од два метра између особа које сједе за различитим столовима, наводе из Института.

Напомињу и да за једним столом максимално могу сједити три особе осим ако се не ради о члановима једног домаћинства, те да је потребно обезбједити дезинфекције руку на улазу у башту.

Потребно је и одржавање физичке дистанце особља од два метра, те коришћење маски и рукавица од стране особља и корисника.

Такође, пиће и храну треба платити на мјесту које је одвојено од мјеста за издавање/преузимања наруџбе, односно једна особа преузима наруџбу и наплаћује, а друга издаје наручено.

Ако то није могуће организовати, запослени морају обавезно између наплате и издавања наруџбе дезинфиковати руке и пулт на коме се врши истовремено наплата и издавање наруџбе, истиће се у упутству.

Такође, пожељно је кориштење једнократних чаша и другог посуђа, те да је обавезна дезинфекција столова послије одласка сваког госта, а дезинфекција простора, површина и санитарних чворова најмање два пута дневно, по потреби и чешће.

Фризерски и козметички салони

У упутству Института за јавно здравство наводе да ће радно вријеме фризерских и козметичких салона зависити од укидања полицијског часа односно периода забране кретања за све грађане, али у вријеме трајања овог ограничења, радно вријеме треба да буде омогућено од седам до 19 часова како би дужим и нормализованим радним временом било смањено стварање гужви.

Неопходно је наручивање корисника, те није дозвољено чекање услуге у салону, наведено је у упутству.

У једном тренутку у салону може бити услужено онолико клијената колико прописује квадратура, односно дозвољен је један клијент на 10 квадратних метара.

У мањим салонима гдје су двије до три радне столице), дозвољен је рад са клијентима на столицама уз размак од два метра и максимално два фризера/козметичара, док не смије бити присутан ниједан клијент који чека услугу унутар салона, саопштено је из Института.

Осим тога, обавеза је послодавца је да на улазу постави плакат са обавјештењем за држање физичке дистанце и ношење маске, уз обавезу ношење маске и рукавица за запослене и корисника.

Такође, сви морају имати пешкир или једнократни прекривач који се мијења послије сваког клијента.

Обавезна је и дезинфекција руку корисника при улазу и излазу из објекта од стране запослених, као и дезинфекција обуће кроз кутију са дезинфекционим средством која на улазу мора да стоји означена.

Друге занатско предузетничке радње, као и радње са информатичком и телекомуникационом опремом такође се строго морају придржавати упутстава Института.

Најважније су контролисан број корисника на улазу, плакат са обавјештењем за држање физичке дистанце и ношење маске, те обавезно одржавање физичке дистанце од два метра.

Градски и међуградски превоз

Институт за јавно здравство РС издао је препоруке за возаче и путнике јавног градског и међуградског превоза.

Преписано је обавезно коришћење маске и рукавица за возача и путнике, а у аутобусима је потребно обезбјеђење провидне физичке баријере за мјесто возача, која се дезинфикује на крају сваке смјене.

Улазак путника у аутобус ће се вршити на једна врата, а излазак искључиво на друга.

Путници морају поштовати дистанцу у возилу, односно заузети свако друго сједиште, док ће на дуплекс сједишту сједити један путник. И на путничким стајалиштима се мора поштовати дистанца од два метра.

Обавезна је дезинфекција возила у складу са препоруком Института за јавно здравство Републике Српске.

Тренинзи

У Институту су дали упутство према којем тренинге треба организовати у периоду од седам до 19 часова, само за професионалне спортисте и индивидуалне спортове.

Радно вријеме објеката за тренинге треба организовати у двије смјене, а на улазу у објекат обезбједити дезинфекцију обуће и руку свих који улазе, као и тријажу на респираторна обољења (тријажу спроводи тренер).

Не смије бити дозвољен улаз онима који пријаве респираторне тегобе,а између смјена мора се спровести детаљно чишћење и дезинфекција објеката за тренинг.

Неопходно је поштовати правила удаљености између корисника тренинга и величине групе - максимално до 10 особа на тренингу и један тренер, те максимално до пет особа у свлачионици, ако је иста доступна.

Обавезна је дезинфекција простора за тренинг у складу са препоруком Института за јавно здравство Републике Српске, а кад год је то могуће, тренинге треба обављати у спољашњој средини.

Вртићи

Када је ријеч о о предшколским установама на подручју Српске, према упутствима Института на улазу ће се свој дјеци мјерити температура те вршити дезинфекција руку и обуће.

Прије почетка рада ових установа неопходно је извршити чишћење и  дезинфекцију комплетног  простора, површина, играчака, кревета и других.

Приликом доласка, свакодневно ће се вршити јутарња тријажа дјеце везано за респираторне симптоме болести, а васпитачи че им мјерењити температуру безконтактним топломјером.

Такође, дјеца са респираторним симптомима, или ако неко од чланова породице има респираторну инфекцију, се неће примати у вртић, до оздрављења.

На улазу у вртић мора да стоји кутија са дезинфекционим средством означена за дезинфекцију обуће при уласку у вртић, а потребно је обавезно вршитии дезинфекцију врата, квака, подова и санитарних чворова два пута дневно, по потреби и чешће.

Запослено особље, укључујући и особље за припрему и подјелу оброка, треба користити личну заштитну опрему  - радна униформа, маска, рукавице уз редовно спровођење мјера респираторне, личне и колективне хигијене. Запослени стављају маске након уласка у вртић, а рукавице након прања руку код доласка у вртић. Када се скину, исте се не смију користити поново. Употреба маске и рукавица има своју функцију три до четири часа, након чега се врши скидање и одлагање у намјенске кесе постављене у канте са поклопцем које ће бити изван дотицаја дјеце и обиљежене за ту намјену. Ако дође до оштећења или онечишћења маске и рукавица, исте се одмах мијењају.

Потребно је да се прање руку дјеце организује сваких сат времена, по потреби и чешће.

Одмах по доласку дјеца ће бити размјештена по собама и групама, уз максимално могуће разрјеђење смјештаја и боравка, са максимално 10 дјеце у једној групи.

Преопорука је да се игре и рад са дјецом организују у мањим групама и са што већим боравком изван  вртића, у дворишту.

Обавезно је поштовање мјера физичке дистанце родитеља и запослених при доласку и одласку  дјеце, те обавезна употреба маски и рукавица код запослених и код родитеља приликом доласка и одласка у/из вртића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана