Обиљежене 82 године од покоља 6.000 Срба у Старом Броду

РТРС
Обиљежене 82 године од покоља 6.000 Срба у Старом Броду

ВИШЕГРАД - У Старом Броду на Дрини код Вишеграда обиљежене се 82 године од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије које су на монструозне начине убиле усташе Јуре Францетића.

Обиљежавању су присуствовали премијер Радован Вишковић, ресорни министар Данијел Егић, начелници општина Вишеград, Соколац, Ново Горажде и бројне друге делегације.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је данас да су Срби широм бивше Југославије убијани на стравичне начине, скоро идентично као у Старом Броду и болно је то што се ово страдање крило од потомака готово 50 година.

Подсјетио је да на овом мјесту није било породице са романијског платоа која није некога изгубила.

-Да се није појавио Момир Крсмановић да напише роман „Тече крвава Дрина“, питање је да ли би се за овај злочин сазнало - додао је Вишковић.

Он је нагласио да је Независна Држава Хрватска (НДХ) била творевина Трећег рајха, његова продужена рука.

-Нијемци су, са ове временске дистанце, били мањи злочинци. Данас имамо да су ови што су овдје настрадали „геноцидни“, а њихови кољачи нису, они су „антифашисти“. Они сада представљају Јасеновац као „радни логор“ - рекао је Вишковић.

-Сјећање на Стари Брод и сва српска стратишта за Србе представља највећу, болну рану, али и најважнију историјску лекцију коју је дужан да учи, памти и преноси на будуће генерације - истакао је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Ђуревић је истакао да се сјећањем на ове злочине показује да су такве жртве вриједне достојанственог помињања и вјечног памћења страховитог страдања.

-Морамо да сачувамо и живот Републике Српске, а наш највећи интерес је да сачувамо мир и да нам се више никад не понове страдања, попут овог у Старом Броду - поручио је Ђуревић.

Он је истакао да је морална и цивилизацијска обавеза сјећати се страшног злочина у Старом Броду прије 82 године како се тако нешто никада више никоме не би поновило.

Свештеник Саво Тривковић рекао је да је Стари Брод постао Нојев брод за све оне који су са тог мјеста принијели Господу мученичке душе.

-Како теорије падају са идеологијом тако је из комунистичко-марксистичког мрака васкрснуо живот и сјећање на Христове старобродске мученике. Пуноћа и савршенство се испуњава на један апсурдан начин, кроз одрицање од свега онога што човјек јесте и што има - истакао је свештеник Тривковић.

Свештеник је нагласио да је српски народ поред културе сјећања дужан да својим животом свједочи о прошлости, достојно да живи садашњост и есхатолошки спозна будућност.

Током усташке офанзиве мучки је убијено више од 6.000 Срба који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији. Један број људи утопио се бјежећи од усташа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана