Обиљежен дан Друге озренске лаке пјешадијске бригаде

Срна
Обиљежен дан Друге озренске лаке пјешадијске бригаде

ПЕТРОВО - У Петрову је данас обиљежен Дан Друге озренске лаке пјешадијске бригаде чији је 421 припадник погинуо у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Тим поводом пред Спомен-крстом у порти Манастира Светог Николе служен је парастос и одата почаст страдалима са овог подручја у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Један од команданата Голуб Панић рекао је Срни да је присуство некадашњих сабораца на обиљежавању Дана бригаде показатељ јединства као 1991. године и да изазива емоције с обзиром да их је живот раселио широм Српске и других земаља.

Подсјетио је да су током 1992. године биле формиране само Прва и Друга озренска лака пјешадијска бригада које су браниле рејон од Гостовића до Петрова, а да су 1993. године из њих формиране Трећа и Четврта озренска бригада.

Панић је навео да је Друга бригада раздвајала два корпуса такозване Армије БиХ, тузлански и зенички, и за себе везала неколико бригада, чиме је омогућено да на другим фронтовима буде мање дејстава.

Вијенце пред Спомен-крстом положиле су породице погинулих, делегације Друге озренске лаке пјешадијске бригаде, Петог батаљона Друге озренске лаке пјешадијске бригаде, Трећег пјешадијског (Војске Републике Српске) пука Оружаних снага БиХ, припадници Полицијске управе Добој.

Вијенце су положили и представници Општинске управе Петрово, те Удружење грађана из Борова.

Друга озренска лака пјешадијска бригада формирана је 23. маја 1992. године и била је пјешадијска јединица Војске Републике Српске (ВРС), у саставу Првог крајишког корпуса. На дан формирања имала је 3.720 припадника.

Из бригаде је 1. новембра 1993. године издвојен дио јединица и од њих је формирана Четврта озренска лака пјешадијска бригада ВРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана