Obilježen dan Druge ozrenske lake pješadijske brigade

Srna
Obilježen dan Druge ozrenske lake pješadijske brigade

PETROVO - U Petrovu je danas obilježen Dan Druge ozrenske lake pješadijske brigade čiji je 421 pripadnik poginuo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Tim povodom pred Spomen-krstom u porti Manastira Svetog Nikole služen je parastos i odata počast stradalima sa ovog područja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Jedan od komandanata Golub Panić rekao je Srni da je prisustvo nekadašnjih saboraca na obilježavanju Dana brigade pokazatelj jedinstva kao 1991. godine i da izaziva emocije s obzirom da ih je život raselio širom Srpske i drugih zemalja.

Podsjetio je da su tokom 1992. godine bile formirane samo Prva i Druga ozrenska laka pješadijska brigada koje su branile rejon od Gostovića do Petrova, a da su 1993. godine iz njih formirane Treća i Četvrta ozrenska brigada.

Panić je naveo da je Druga brigada razdvajala dva korpusa takozvane Armije BiH, tuzlanski i zenički, i za sebe vezala nekoliko brigada, čime je omogućeno da na drugim frontovima bude manje dejstava.

Vijence pred Spomen-krstom položile su porodice poginulih, delegacije Druge ozrenske lake pješadijske brigade, Petog bataljona Druge ozrenske lake pješadijske brigade, Trećeg pješadijskog (Vojske Republike Srpske) puka Oružanih snaga BiH, pripadnici Policijske uprave Doboj.

Vijence su položili i predstavnici Opštinske uprave Petrovo, te Udruženje građana iz Borova.

Druga ozrenska laka pješadijska brigada formirana je 23. maja 1992. godine i bila je pješadijska jedinica Vojske Republike Srpske (VRS), u sastavu Prvog krajiškog korpusa. Na dan formiranja imala je 3.720 pripadnika.

Iz brigade je 1. novembra 1993. godine izdvojen dio jedinica i od njih je formirana Četvrta ozrenska laka pješadijska brigada VRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana