Нермин Никшић на челу парламентарне комисије за надзор над ОБА

Жељка Домазет
Нермин Никшић на челу парламентарне комисије за надзор над ОБА

САРАЈЕВО - Предсједавајући једне од најважнијих заједничких комисија Парламента БиХ, оне за контролу рада Обавјештајно-безбједносне агенције (OBA) је Нермин Никшић из СДП-а, док су чланови Комисије Мирка Шаровића из СДС-а и Предрага Кожула из ХДЗ-а БиХ данас изабрали за његове замјенике.

Представнички дом и Дом народа ПСБиХ за чланове ове комисије раније су изабрали  и посланике Златана Бегића (ДФ), Сафета Софтића (СДА) и Ненада Стевандића (Уједињена Српска) те делегате Муниба Јусуфовића (СББ), Средоја Новића (СНСД), Марину Пендеш (ХДЗ БиХ), Асима Сарајлића (СДА), Баришу Чолака (ХДЗ БиХ) и Николу Шпирића (СНСД).

Закон о ОБА јасно наводи да на мјесто предсједавајућег не може бити изабран посланик или делегат који је дио владајуће коалиције на нивоу институција БиХ. То у преводу значи да овој комисији не могу предсједавати парламентарци из реда СДА, ХДЗ-а, СНСД-а, Уједињене Српске, СББ-а и ДФ-а.

Раније је предсједавајући Клуба посланика СДП-а Саша Магазиновић рекао да је СДП странка која има највећи број посланика и највећи резултат и када је ријеч о опозиционим странкама, те да стога сматра да овој странци треба да припадне мјесто предсједавајућег.

У медијима су се биле појавиле и спекулације да би на мјесто предсједавајућег могао бити изабран и Шаровић.

СДП у Представничком дому има четири посланика, док СДС има двојицу у клубу у коме заједно дјелује и са још два посланика ПДП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана