Nermin Nikšić na čelu parlamentarne komisije za nadzor nad OBA

Željka Domazet
Nermin Nikšić na čelu parlamentarne komisije za nadzor nad OBA

SARAJEVO - Predsjedavajući jedne od najvažnijih zajedničkih komisija Parlamenta BiH, one za kontrolu rada Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) je Nermin Nikšić iz SDP-a, dok su članovi Komisije Mirka Šarovića iz SDS-a i Predraga Kožula iz HDZ-a BiH danas izabrali za njegove zamjenike.

Predstavnički dom i Dom naroda PSBiH za članove ove komisije ranije su izabrali  i poslanike Zlatana Begića (DF), Safeta Softića (SDA) i Nenada Stevandića (Ujedinjena Srpska) te delegate Muniba Jusufovića (SBB), Sredoja Novića (SNSD), Marinu Pendeš (HDZ BiH), Asima Sarajlića (SDA), Barišu Čolaka (HDZ BiH) i Nikolu Špirića (SNSD).

Zakon o OBA jasno navodi da na mjesto predsjedavajućeg ne može biti izabran poslanik ili delegat koji je dio vladajuće koalicije na nivou institucija BiH. To u prevodu znači da ovoj komisiji ne mogu predsjedavati parlamentarci iz reda SDA, HDZ-a, SNSD-a, Ujedinjene Srpske, SBB-a i DF-a.

Ranije je predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a Saša Magazinović rekao da je SDP stranka koja ima najveći broj poslanika i najveći rezultat i kada je riječ o opozicionim strankama, te da stoga smatra da ovoj stranci treba da pripadne mjesto predsjedavajućeg.

U medijima su se bile pojavile i spekulacije da bi na mjesto predsjedavajućeg mogao biti izabran i Šarović.

SDP u Predstavničkom domu ima četiri poslanika, dok SDS ima dvojicu u klubu u kome zajedno djeluje i sa još dva poslanika PDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana